Atenţie la traseele din munţi
Sezonul estival duce la creşterea numărului de turişti în munţii Bucegi, o parte dintre aceştia optând pentru traseele montane. Jandarmii din zonă atrag atenția asupra modului de practicare a drumeției și asupra pericolelor ce pot să apară dacă sfaturile lor nu sunt respectate.
Nu toţi turiștii ştiu ce riscuri îşi asumă şi nici cum trebuie să se îmbrace pentru o drumeţie în munţi. În extrasezon, jandarmii montani din Sinaia se confruntă în medie cu trei-patru cazuri de persoane rătăcite sau accidentate pe lună. Vara şi iarna, numărul acestora creşte simţitor. Echipamentul trebuie să fie compus din bocanci de munte, pantaloni uşori, rezistenţi, şi un echipament de ploaie. De asemenea, din rucsacul unui turist nu trebuie să lipsească apa. Jandarmii montani le atrag atenţia turiştilor că pe traseele se pot întâlni şi cu animale sălbatice. „Turiştii trebuie să se informeze asupra stării meteo, în zona pe care vor să o străbată, să poarte echipament adecvat drumeţiilor montane şi condiţiilor meteo. Trebuie să se informeze asupra dificultăţii traseelor propuse şi să informeze în timp util serviciul Salvamont şi Jandarmeria Montană despre traseul ales şi zona unde vor să ajungă. De asemenea, traseele turistice străbat Parcul Natural Bucegi, iar riscul întâlnirii cu animalele sălbatice este mare. Sfătuim turiştii să nu hrănească animalele şi să evite contactul cu acestea”, a declarat plutonierul Constantin Moise, din cadrul Jandarmeriei Montane Sinaia.
Sancțiuni aspre
Cei care ignoră avertismentele jandarmilor şi hrănesc animalele sălbatice, riscă amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei. Pentru turiştii care fac focul în Parcul Natural Bucegi, sancţiunile sunt şi mai drastice. Amenda maximă poate ajunge până la 6.000 de lei. Claudia BIRLA
Secție de jandarmi ordine publică montană Sinaia
– telefon: 0244.310.255
Post de jandarmi ordine publică montană Sinaia
– telefon: 0244.310.255
Refugiu serviciu Salvamont Cota 2000
– telefon: 0244.313.131