Turism

Aspiratorul repus în funcţiune

Aspiratorul central de praf instalat în anul 1901 de Regele Carol I în Castelul Peleş a fost repus în funcţiune cu ajutorul unei firme germane.

Instalaţia, veche de 100 de ani, funcţionează pe un sistem mai modern decât multe din ziua de astăzi.
Două electromotoare pun în funcţiune două pompe de vid, fabricate la Viena. Aceste pompe creează vacuum în canalele de absobţie, care au formă cilindrică, cu diametrul de 30 mm şi sunt montate în pereţi.
La aceste “prize de aer” se racordează prin înfiletare furtune cu perii. Praful aspirat prin acestea este condus spre două vase în formă de clopot cu diametrul de 500 mm, prevazute în partea inferioară cu recipiente detaşabile, cu apa în care se reţine praful, iar aerul curat se elimină în exterior.
Ideea sponsorizării unui asemenea proiect a venit din partea reprezentanţilor firmei germane, care au dorit să demonstreze că o tehnologie veche poate fi adaptată cu rezultate foarte bune. Marius Breaz, managerul societății, spune că a fost ales Castelul Peleş din dragoste şi admiraţie faţă de cunoscutul muzeu, dar şi din dorinţa de a face cunoscut un sistem de aspiraţie vechi de 100 de ani.
“Noul aspirator montat la Peleş este cel mai puternic de pe piaţa germană. Diferenţa esenţială între un aspirator clasic şi aspiratorul central este faptul că praful refulat ajunge în afara casei, în cazul aspiratorului central.
Alt aspect deosebit de important este comoditatea cu care acesta poate fi manevrat, pentru că nu mai este nevoie să tragem după noi un aspirator, putem să folosim un furtun de 6 până la 12 metri, cu ajutorul căruia facem curăţenie în toată casa. Costurile de întreţinere ale unui asemenea aparat sunt de 10-20 de euro pe an, în funcţie de suprafaţa aspirată”, a spus Marius Breaz.

În pas cu tehnica vremii
Evenimentul pune în evidenţă o caracteristică mai puţin cunoscută a Castelului Peleş şi anume aceea de reşedinţă privată avangardistă, promotoare a ceea ce era ştiinţă şi tehnică la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Pentru Muzeul Peleş, repornirea instalaţiei reprezintă o simplificare a procesului de curăţenie, dar şi o mai bună conservare a obiectelor de artă.
„Acest sistem centralizat de aspiraţie a prafului, care se face prin intermediul prizelor de aer montate în pereţi, asigură o bună calitate a stării de conservare a tuturor pieselor din încăperi, pentru că totul se întâmplă la subsol, unde există cele două aspiratoare, iar periile folosite şi furtunul lung de 12 metri asigură o mobilitate foarte mare şi o eficienţă maximă a aspirării”, a spus şeful secţiei Relaţii cu Publicul de la Muzeul Peleş, Daniela Voitescu.
Construit între anii 1873-1914, Peleşul nu este doar o capodoperă arhitecturală. A fost primul castel electrificat din Europa, întrucât electricitatea era furnizată de Uzina Electrică proprie, aflată pe malul pârâului Peleş.
De altfel, clădirea este dotată încă de atunci cu lift interior, aspirator şi încălzire centrală, dar şi cu acoperiş mobil. Claudia BIRLA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co