Gustav Klimt revine la Castelul Peleş
Sala de expoziţii temporare a Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia temporară “Gustav Klimt şi Kunstlerkompagnie”.
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea pictorului austriac Gustav Klimt, Castelul Peleş expune, timp de trei luni, peste 25 de lucrări originale, picturi în ulei şi porţelan. La vernisajul care a avut loc săptămâna trecută, sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de vizitatori şi reprezentanţi ai corpului diplomatic care au participat la vernisaj.
Castelul Peleş constituie cel mai important depozitar din România al creaţiei lui Gustav Klimt în cadrul atelierului Künstlerkompagnie. Lucrările au fost realizate în intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I de către tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt şi Franz Matsch. Künstlerkompagnie a fost un atelier de pictură, activ între anii 1879-1892, satisfăcând comenzi de decoraţie a unor edificii private şi publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-Ungar şi în afara graniţelor lui. Prezenţi la eveniment, amasadorii republicilor Irlandei şi Austriei în România s-au declarat mai mult decât încântaţi de frumuseţea lucrărilor artistului vienez. ”Sunt fascinant şi am văzut doar câteva lucrări care mi-au dezvăluit o altă latură a tânărului Klimt, la acea vreme, pe care nu i-o ştiam. Am fost încântat să o descopăr”, a declarat ambasadorul Irlandei, Excelenţa Sa Oliver Grogan. ”Împlinim în acest an 150 de ani de la naşterea pictorului austriac Gustav Klimt şi sunt foarte încântat să particip la acest eveniment de la Castelul Peleş din Sinaia, unde am admirat superbele lucrări din tinereţe, ale artistului. Este pentru prima oară când vin aici dar sper să vizitez castelul în întregime, atunci când vor fi mai puţini vizitatori”, a spus ambasadorul Austriei, Excelenţa Sa Dr. Michael Schwarzinger.
Reunire de lucrări în premieră
În anul 1883, cei trei artişti primesc prima mare comandă. Lucrarea consta în ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorării reşedinţei de la Sinaia, a regelui României. Lucrările se pot grupa în trei categorii distincte: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş, strămoşii regelui, din Casa de Hohenzollern; copiile după opere de mari maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare. „Muzeul Peleş, fiind depozitarul operei lui Gustav Klimt în România, îşi face onoare în a organiza această expoziţie, care reuneşte laolaltă, pentru prima dată în cadrul unei expoziţii temporare, operele acestui atelier de decoraţiuni interioare”, a explicat cercetătorul Ruxandra Beldiman.
Cu ocazia expoziţiei a fost publicat într-un tiraj limitat un catalog exhaustiv al lucrărilor expuse, precum şi un număr de reproduceri pe pânză după tablourile lui Gustav Klimt. „E frumos şi impresionant. După tot ce ştiam de klimt până acum, mă bucur că sunt aici şi că le văd. Mă bucur foarte tare că se întâmplă la Peleş aşa ceva, pentru că e un lucru foarte bun şi m-aş bucura să ştie cât mai multă lume, adică sper ca Peleşul va face eforturi să se promoveze”, a declarat o vizitatoare. „Îmi plac foarte mult şi castelul este foarte frumos. Eu sunt localnică şi vin de mică aici, dar îmi place foarte mult”, a spus o altă persoană prezentă la vernisaj.
Lucrările pictorului Gustav Klimt sunt expuse până la jumătatea lunii decembrie în sălile de expoziţie ale Castelului Peleş. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, iar tarifele sunt de 6 lei pentru adulti şi de 1,5 lei pentru elevi şi studenţi. A. B.