Actualitate

Apel la bun simţ!

Statistica pe trimestrul III din anul 2011, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale  (STS) pentru judeţul Prahova, arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 18.0527 apeluri.

Dintre acestea, 33,56% au fost reale şi 66,44% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 58,51%, Poliţie – 21,19%, Pompieri–SMURD – 13,29% şi Jandarmerie – 3,02% (statistică anexată).
Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, 60 de cetăţeni au fost sancţionaţi, conform legii, pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112 (statistică anexată).     Conform practicii, resultă faptul că multe persoane sună fără a avea o urgenţă şi adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau pur şi simplu nu vorbesc. Ba chiar se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale.

În domeniul informării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează campanii de educare, având ca target principal tinerii din şcoli şi turiştii români şi străini aflaţi în ţara noastră. Eurobarometrul Comisiei Europene pe anul 2011, referitor la numărul unic european de urgenţă 112, arată că România se află pe primele locuri în UE, în domeniul informării şi educării populaţiei. Ţara noastră ocupă primul loc la informaţii difuzate prin radio şi locul doi la cele difuzate prin intermediul televiziunii. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană. Pentru mai multe informaţii consultaţi  www.112.ro.

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când ai cu adevărat o urgenţă.
Abuzurile se sacţionează şi, în trimestrul trei, oamenii legii au identificat apeluri false astfel: 13 apeluri în luna iulie, 22 în luna august şi 25 în septembrie.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co