Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Costul fortei de muncă a crescut, desi CAS s-a mutat la salariat (INS)

Costul orar al forței de muncă, ajustat după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2018, o rată de creştere de 1,4% în comparație cu trimestrul precedent şi de 12,7% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, relevă datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prin urmare, costul pe care angajatorul l-a plătit pentru forţa de muncă a crescut chiar şi în condiţiile în care contribuţiile de asigurări sociale (CAS) au trecut, din ianuarie 2018, de la angajator în sarcina angajatului.

INS arată că s-a ajuns la această situați deoarece „componentele privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, respectiv cheltuielile indirecte (non-salariale) ale indicelui trimestrial al costului orar al forţei de muncă produse şi diseminate începând cu trimestrul I 2018 nu mai sunt comparabile cu seriile de date anterioare anului 2018. Aceste prevederi legale nu influenţează comparabilitatea datelor pentru seriile de date aferente indicilor trimestriali ai costului total cu forţa de muncă”.

Raportat la acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice, înregistrând o scădere doar în industria extractivă (-5,05%).

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co