Social

Angajate de forţă majoră

Guvernul vrea ca numărul şomerilor indemnizaţi să scadă, dar în loc să creeze posibilităţi de angajare pentru această categorie socială şi astfel să rezolve problema de bază, se foloseşte de lege pentru a diminua cheltuielile cu indemnizaţiile.

Aşa se face că săptămâna trecută, la sediul din Ploieşti al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, şomerii programaţi pentru a-şi viza carnetele au fost obligaţi să meargă şi la interviuri cu câțiva angajatori. Pentru femei, de exemplu, mai multe societăți comerciale au venit cu ofertele lor, dar numai în domeniul confecţiilor.
“La această bursă au participat opt agenţi economici care au pus la dispoziţia şomerelor, 585 de locuri de muncă. Colegele noastre au îndrumat şomerele care erau programate la viză, spre angajatori”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova, Cristiana Opriţă.
Aşa că cele 1.000 de şomere programate în acea zi la viză au stat la coadă pentru a discuta cu potenţialii angajatori. Acestea nu privesc cu ochi buni această inițiativă, pentru că, spun ele, sunt obligate să accepte locuri de muncă prost plătite şi pentru care nu sunt pregătite. În plus, printre femeile care stăteau la coadă erau şi absolvente de studii superioare. Toate au declarat că statul încearcă să scape de plata indemnizaţiilor.

Ar rămâne fără indemnizație
Dacă refuză de două ori ofertele puse la dispoziţie de către AJOFM, îşi pot lua adio de la bani. “Acum iau şomaj 250 de lei şi să mă angajez la croitorie ar însemna să iau salariu 500 de lei maxim şi să dau pe navetă jumătate, pentru că sunt de la ţară. De ce să îmi convină? Se încearcă reducerea indemnizaţiilor, că parcă am rămas şomeră că aşa am dorit”, a declarat una dintre persoanele aflate în această situație.
Nici angajatorii nu sunt prea încântaţi de ceea ce li se oferă, pentru că de cele mai multe ori, aspirantele nu au pregătirea necesară acestui domeniu de activitate.
“Nu ştiu ce să spun, dar până acum au venit doar femei care lucraseră la spaţii verzi sau la ferme de pui şi exemplele pot continua. Nouă ne trebuie fete cu experienţă, chiar dacă sunt necalificate. Adică să mai fi lucrat la croitorie”, a spus Mihaela Fătu, unul dintre angajatori.
Guvernul susţine că indemnizaţia de şomaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co