Actualitate

Afaceri ilegale cu cereale

Au scos bani frumoşi din evaziune fiscală. Este povestea a doi ploieşteni, care au pus la punct o adevărată reţea infracţională în domeniul produselor agricole.

Prin tranzacţii ilegale, un tânăr în vârstă de 29 de ani şi o femeie de 57 de ani, au păcălit statul prin neplata TVA-ului pentru cantităţi impresionante, de zeci de mii de tone de cereale. Banii nu au ajuns la bugetul de stat, ci în conturile celor doi. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare executate de ofițerii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, s-au ridicat înscrisuri financiar-contabile, dar şi alte probe importante: laptop-uri şi unităţi de calculator. Cercetările au dus la concluzia că în doar două luni, profitul celor doi acuzaţi, unul administrator al societăţii, iar celălalt contabil, s-ar fi ridicat la aproape un million şi jumătate de lei. În plus, în registrele contabile, 14.000 de tone de rapiţă, 23.000 de tone de ovăz şi aproape 2.000 de orz au fost înregistrate cu documente false. Ulterior, cerealele şi plantele tehnice au fost comercializate integral, societatea realizând venituri de aproximativ 32.375.000 de lei.

Cum procedau
Produsele figurau ca fiind achiziţionate în baza unor borderouri de achiziţie de la populaţie, dar verificările poliţiştilor au relevat faptul că documentele erau false, producătorii agricoli menţionaţi în ele neavând nicio relaţie comercială cu societatea învinuiţilor. Aşa cum era de aşteptat, cei doi nu şi-au recunoscut fapta. Femeia a declarat anchetatorilor că banii pe care îi are sunt câştigaţi prin muncă cinstită, în Germania.
Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au confiscat 20.000 de euro şi 15.000 de lei şi au pus sechestru pe un autoturism de lux. Administratorul şi contabila sa sunt învinuţi acum de evaziune fiscală şi fals. Ei au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă, urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă, deoarece societatea în cauză a avut relaţii comerciale cu mai multe firme, atât din ţară cât şi din străinătate. R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co