Actualitate

Vița de vie – Contracararea efectelor grindinei

În unele zone ale județului Prahova, în ultima perioadă s-au înregistrat ploi cu căderi de grindină, aceasta din urmă fiind unul dintre dușmanii viței de vie. Cultivatorii trebuie să știe că ulterior căderilor de grindină se impune luarea unor măsuri care se aplică în funcţie de momentul în care aceasta se abate asupra culturii. Grindina poate afecta viţa de vie prin ruperea lăstarilor şi inflorescenţelor, a frunzelor, rănirea coardelor etc..
Pagubele sunt minore sau majore, în funcție de mărimea boabelor de grindină, intensitatea şi viteza lor de cădere, de durata ploii respective şi de faza de vegetaţie în care se abate asupra culturii:
– dacă grindina cade în prima parte a vegetaţiei, plantele se refac uşor şi în acest caz producţia se poate recupera parţial;
– dacă lăstarii sunt distruşi în totalitate, se suprimă, iar dacă sunt doar compromişi parţial, se scurtează în cepi de patru-cinci frunze. Tăierea lor se face prin diafragma nodului, după care tratează anticriptogamic cu zeamă bordeleză.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co