Actualitate

Unde verde pentru modificarea Codului penal in plenul Camerei Deputatilor

Modificările aduse de PSD și ALDE Codului penal au fost adoptate la limită, astăzi, de Camera Deputaților, forul decizional.

S-au înregistrat 167 voturi ”pentru” (PSD, ALDE), 97 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) și 19 ”abțineri” (UDMR). Numărul minim necesar pentru adoptarea actului normativ era de 165, iar PSD și ALDE au avut doar 159 de deputați prezenți.

PNL și USR au anunțat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Cel mai important articol modificat de coaliția aflată la guvernare a fost cel care vizează abuzul în serviciu. Acesta a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care, la rândul lui, a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției.

Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, termenul de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune.

Mai mult, articolul privind abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co