Sanatate

Unde sunt medicii noştri?

Actuala situație economică în care se află țara a adus cu ea o serie de neajunsuri cu care se confruntă sistemul sanitar autohton. Printre acestea, plecarea specialiștilor peste hotare, în căutarea unui post mult mai bine retribuit salarial.

Peste 7.000 de medici din România au plecat peste hotare de la începutul acestui an, până în prezent, nemultumiți fiind de salariile mici și de condițiile mizere în care sunt obligați să își facă meseria. În străinătate, medicii români sunt foarte apreciați, drept pentru care sunt și remunerați pe măsură. Astfel, un medic de familie poate câștiga și 10.000 de euro lunar în Franța, de exemplu, dar la fel de bine se câștigă și în Anglia, Germania sau Italia. Județul Prahova are un mare deficit de medici, iar acesta este într-o continuă creștere. De la începutul acestui an, deja 20 de cadre au solicitat, de la Colegiul Medicilor (CM) Prahova adeverințe și certificate de liberă practică, în vederea întocmirii dosarelor profesionale necesare la angajarea în străinătate. Din nefericire, numărul personalului medical care pleacă este mult mai mare, pentru că pleacă exact medicii tineri, rezidenți care nu sunt, încă, prinși în evidențele acestei instituții. “Numărul mai mare de medici care pleacă nu stă în statisticile noastre, pentru că e vorba în special de medici rezidenți, medicii care nu au niciun loc de muncă și care nu se regăsesc înscriși la Colegiul Medicilor”, a declarat  președintele CM Prahova, dr. Simona Schnelbach.

E foarte greu în țară
Din acestă lună, salariile medicilor au fost micșorate cu 25 de procente, însă real, afirmă speciliștii, acestea au fost micșorate cu 41%. Așa se face că acum, la fiecare specilitate în parte, media de deficit depășește și 20 de medici.  Aceeași situație se regăsește și în ceea ce privește asistenții medicali. De la începutul anului, 60 de asistenți au solicitat adeverințe din care să reiasă că nu au fost implicați în culpe de natură medicală și care să îi ajute să se angajeze în altă țară membră a Uniunii Europene. Este, așadar, o situație generală care, bineînțeles, se răsfrânge direct asupra calității actului medical, pacienții fiind, în primul rând, cei care vor avea de suferit.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co