Sanatate

Feriţi-vă de HPV!

Cancerul de col uterin este maladia secolului. În anul 2009, în Prahova, 507 femei care şi-au efectuat un test Babeș-Papanicolau la  Laboratorul de Citologie  Ploiești au constatat că arătau afecțiuni de tip IV, iar din acestea, 38  au fost diagnosticate cu cancer.

Numărul îmbolnăvirilor ar fi mult mai mic, dacă femeile ar înțelege că o dată începută viața sexuală este obligatorie efectuarea unui test Babeș-Papanicolau o dată pe an, dar și efectuarea unui test pentru HPV. În ciuda tuturor campaniilor, tinerele nu știu nici măcar ce este HPV, virusul vinovat de această maladie.
Tocmai de aceea, programul guvernamental de imunizare gratuită împotriva acestei boli nemiloase nu prezintă interes în rândul cetățenilor. În județul Prahova, din cele peste 6.000 de doze alocate, au fost utilizate, până la începutul acestei luni, mai puțin de 2.000. Doar 241 de fetițe cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au fost vaccinate complet împotriva HPV anul acesta, iar alte aproape 800 sunt în curs.
Medicii de familie recunosc și ei că se lovesc în permanență de reticența părinților, deși se încearcă o informare în prealabil a beneficiilor pe care le are imunizarea HPV. Specialiștii susțin că până în momentul de față cele care au primit dozele de imunizare HPV nu s-au confruntat cu reacții adverse.
La prima sau a doua doză de vaccin, din cele trei, se află alte 330 de eleve cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Și 340 de tinere între 20 și 24 de ani au început imunizarea împotriva HPV, iar 62 de prahovence trecute de 24 de ani au făcut prima sau a doua doză cu recomandarea medicului, după ce au efectuat testul Babeș-Papanicolau. Conform statisticilor, în România,  în fiecare an aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu  cancer de col uterin și peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Zilnic mor șase femei, iar alte nouă sunt diagnosticate cu teribila afecțiune.  R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co