Actualitate

Taximetriştii nu plătesc asigurări de sănătate

Peste 200 de taximetrişti din Prahova au restanţe la fondul de asigurări de sănătate. Numărul este mare, având în vedere că în judeţ sunt înregistrate 296 de persoane fizice autorizate care fac taximetrie. Aceştia se scuză şi spun că nu au primit înştiinţare că trebuie să plătească asigurarea de sănătate. Alţii, însă,  au renunţat să mai cotizeze, după ce au văzut că achită degeaba.

Fiecare taximetrist trebuie sa plătească aproape 2.800 de lei pe an. Pe mulţi nici nu-i mai interesează acest aspect, pentru că, spun ei, s-au hotărât demult să nu mai plătească asigurarea de sănătate.
Gheorghe Vâjiac, un taximetrist din Ploieşti, are 57 de ani şi a decis demult să nu plătească asigurarea de sănătate. Mai exact, după ce, aflat în alt judeţ, a avut nevoie de ajutorul medicilor şi a fost refuzat pe motiv că e asigurat în Prahova. „Eram la Făgăraş când am avut nevoie de asistenţă medicală. Mi s-a spus că trebuie să plătesc consultaţia, pentru că nu sunt asigurat în judeţul Braşov. Nici nu mă mai interesează cât am de plată, pentru că şi aşa maşina e cumpărată cu credit şi plătesc lunar 1.200 lei pe lună pentru ea”, spune Vâjiac. Şi George Drăghicescu are restanţe de ani buni şi nu ştie exact dacă le va putea plăti vreodată. Are un copil de 10 ani, iar soţia câştigă 600 de lei. Iar venitul său, spune bărbatul, nu e cu mult mai mare. „Nu am de unde să plătesc. Doar nu o să îmi vând un rinichi? Prima dată am fost anunţat după patru sau cinci ani. Mi-au venit şi penalizări de plată, adică cu totul erau 14 milioane de lei vechi. Atât mi-a venit acum cinci ani.
Acum s-ar fi făcut peste 40 de milioane cu tot cu penalizări. M-am interesat dacă se poate prescrie şi mi s-a spus că la cinci ani se pot prescrie. Aş fi de acord să plătesc de acum înainte, dar nu şi penalităţi”, a declarat George.
Penalităţi mai mari ca datoria
Alţii spun că habar nu aveau că trebuie să plătească aşa ceva. În această situaţie este Victoraş Stoica, care s-a trezit în 2006 că trebuie să plătească din 2000 contribuţiile la sănătate. Până atunci, spune omul, nu l-a înştiinţat nimeni. Claudiu Crăciun, însă, nu a stat degeaba şi a ales să lupte contra sistemului. „Ne-am strâns mai mulţi taximetriştii independenţi şi am dat în judecată CAS Prahova. Eu aveam de plată, pentru doi ani, 1.700 lei asigurări de sănătate, iar alţi 2.400 lei erau penalităţi. Aşa ceva nu se poate”, spune taximetristul. Aşa se face că acum, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova are de recuperat de la taximetrişti peste 465.000 de lei. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co