Staţiunile paleolitice din Munţii Bucegi
Peste un milion de turişti intră, anual, în Parcul Natural Bucegi, atraşi de trasee de drumeţie, dar puţini sunt atraşi şi de vizitarea unor peşteri.
Câţi ştiu că, în cei mai vizitaţi munţi ai ţării, se mai păstrează locuri unde au fost descoperite urme de locuire umană? În perioadele când clima Terrei avea anumite oscilaţii, oamenii se retrăgeau în peşteri şi omul preistoric şi-a aflat mult timp adăpostul în cavităţile muntelui ce străjuieşte o parte din Valea Prahovei. În Bucegi, se află câteva grote unde, în paleolitic, au locuit oameni. Deşi aceste peşteri au fost descoperite de zeci de ani, puţini sunt cei care ştiu cu exactitate locaţia lor.
Greu de supravegheat
Cum se prezintă actualmente aceste peşteri, cunoscute şi sub denumirea de staţiuni paleolitice, nu este prea greu de bănuit. În pofida faptului că se găsesc într-un oarecare anonimat, cei care au anumite cunoştinţe, coroborate cu cele ale unui bun cunoscător al muntelui, le pot găsi. Bucegii sunt declaraţi Parc Natural, un statut care, teoretic, le oferă o anumită protecţie. Însă, ce pot face o mână de oameni, cărora le revin, în parte, circa 3.500 de ha, ce să supravegheze mai întâi? Deşi compactă şi omogenă, structura ce administrează acest Parc Natural este insuficientă ca număr. Motivele nu trebuie căutate prea departe.
Fosile de urs
Revenind la ce se găseşte în peşteri, se poate spune că şi aceste importante repere speologice au căzut pradă celor care nu au nimic în comun cu protecţia mediului, cultura etc. Chiar dacă sunt la o distanţă apreciabilă de anumite puncte turistice, în interior sunt prezente o serie de excavaţii. Sunt gropi săpate în multe locuri din subteran, aceste „lucrări” indicând că s-au căutat fosile. Spaţiile respective asigurau, în trecut, un refugiu ideal pentru oameni, mai ales că sunt locuri unde apa alcătuieşte mici lacuri. Pe un perete, se mai observă un mic desen, iar orice a fost formaţiune de peşteră (stalactită, stalagmită, diverse concreţiuni) a fost retezat şi, evident, luat.
O intrare în aceste peşteri reprezintă şi un exerciţiu de imaginaţie, pentru că nu intri într-un loc turistic, ci într-un loc unde, în timpuri imemoriale, au stat oameni. Tot în zona acestor peşteri, s-au găsit şi fosile de urs al cavernelor.
Sunt multe elemente de interes în Bucegi şi, cu anumite eforturi, acest Parc Natural ar putea deveni una dintre cele mai importante destinaţii turistice ale ţării.Adrian CIORBA