Sanatate

Spitale noi în locul celor închise?

Ca la noi, la nimeni! După ce a închis zeci de spitale, Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţia autorităţilor locale documente gratuite pentru construirea unor noi unităţi sanitare.

Aşa cum era de aşteptat, autorităţile prahovene care se află în această situaţie au considerat demersul ca fiind aberant. De unde bani, spun primarii, pentru ridicarea din temelii a unui nou imobil utilat cu toate cele necesare. Şi de ce, când deja aveam unele bune? La Urlaţi, vestea a picat ca un trăsnet.
“Este aberant în situaţia în care atâtea spitale au fost desfiinţate. În plus, doar actele sunt gratuite, pentru că noi va trebui să ne descurcăm de fonduri pentru construcţia propriu-zisă. Alţi bani şi pentru ce, când avem deja clădirea şi aparatura? Noi încercăm acum să dăm drumul la spital iar, în ambulatoriu, cu spitalizare de zi şi cu gărzi permanente”, spune Marian Măchiţescu, primarul din  Urlaţi, acolo unde s-a închis spitalul.
Pentru alţii însă, proiectul este un câştig pentru că se economisesc mulţi bani de pe urma studiilor de fezabilitate şi a altor acte costisitoare.
O a doua unitate sanitară pentru urgenţe, realizată la standarde europene, dotată cu tot ce este necesar, este de dorit, consideră chiar managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, dr. Adrian Strâmbeanu.
Între timp, cele trei spitale din Prahova pentru care s-a decis schimbarea destinaţiei, rămân părăsite. “Unităţile vor rămâne în stadiul acesta pentru că nu depinde de noi. Dacă consiliile locale nu vor semna transformarea, ele rămân în această situaţie incertă”, a declarat directorul DSP Prahova, dr. Cristian Vintilescu.

Ideea la nivel înalt
Noile spitale pot fi construite, potrivit ministrului sănătăţii, “prin proiecte de parteneriat public-privat  sau din fonduri disponibile la nivelul autorităţilor”.
De aceste acte gratuite vor dispune 19 judeţe din ţară printre care şi Prahova. R. E.

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co