Actualitate

Speranţa într-un loc de muncă în Danemarca

locuri-de-muncaSperanța că își vor găsi un loc de muncă la fermele legumicole din Danemarca, rasplătit cu un salariu minim de 1.500 de euro pe lună, a determinat 400 de persoane din toată țara să vină la Ploiești și să se prezinte în fața a cinci angajatori.

220 de locuri de muncă în Danemarca au fost disponibile pentru cules de mazăre, căpșuni și dovlecei, pentru solicitanții prin programul Eures. Cei care nu cunoșteau limba engleză sau care nu au avut actele în regulă au ratat, din prima, șansa unei angajări. Printre cei prezenți la această bursă s-au aflat și multe persoane care au mai lucrat în fermele din Danemarca, sau din Germania, și au declarat că le-a fost foarte bine.
“Angajatorii danezi vin aici cu speranțe pe care s-ar părea că și le-au îndeplinit în anii anteriori și, pe de altă parte, faptul că vin mulți oameni pentru aceste locuri de muncă înseamnă că se simt respectați. Au peste 13 euro pe oră brut, taxele sunt ridicate, dar au venit oameni și cu 8.000 de euro înapoi. Toată munca peste programul normat se plătește”, a declarat Camelia Mihalcea, Eures manager.

E mult mai bine afară
Printre aspiranții la o slujbă în Danemarca s-a aflat și Mirel Dinu, un bărbat în vârstă de 22 de ani, din județul Vâlcea, care provine dintr-o familie cu venituri modeste și care are nevoie de bani pentru a-și termina facultatea. Taxa îl doboară, pur și simplu.
“Am mai lucrat pentru doi ani de zile în Damearca. Am stat ca să îmi plătesc studiile. Condițiile sunt mult mai bune, am mai lucrat și în altă țară, în Germania… Muncești mai puțin și câștigi la fel ca în Germania, iar angajatorii sunt persoane serioase. Ești plătit la normă între 5 și 32 de euro”, a declarat Mirel Dinu.

“În Danemarca este un loc în care poți câștiga bani buni dacă muncești. Femeile au reticență, pentru că locuiești în cort, dar te simți protejată și apărată, angajatorii își dau silința, nu e nicio problemă. Mi-a fost frică la început, acum doi ani… E frig, e o țară nordică, e foarte frig în iunie… Câștigul ajunge și la 1.500 de euro pe lună, după taxe, pentru că taxele sunt foarte mari … daca esti motivate si lucrezi. În România lucrez și am un salariu de 150 de euro pe lună”, a spus Irina Păun.
Persoanele selectate la această bursă vor putea începe lucrul încă din aprilie sau mai. Contractele vor fi încheiate pentru cel puțin două luni.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co