Sanatate

Se caută soluţii pentru sistemul sanitar

Autorităţile din fruntea judeţului şi reprezentanţii unităţilor sanitare prahovene caută soluţii pentru optimizarea funcţionării acestui sistem vital. O întâlnire între specialişti a avut loc săptămâna trecută.

La iniţiativa Consiliului Judeţean Prahova, marţea trecută, a avut loc, la Palatul Administrativ din Ploieşti, o dezbatere publică pe tema iniţierii unui plan judeţean de asistenţă medicală menit să elimine multe din problemele sistemului. Managerii spitalelor prahovene au luat rând pe rând cuvântul, printre subiectele aduse în discuţie numărându-se şi cel referitor la faptul că autorităţile locale din zonele unde există spitale nu sunt dispuse să plătească pentru pacienţii veniţi din alte părţi. Cum este cazul, spre exemplu, al unităţii medicale din Vălenii de Munte, unde numai 20% dintre pacienţi sunt din localitatea respectivă.
Instituţie mare, probleme pe măsură
Cea mai mare unitate sanitară prahoveană, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, este supraaglomerată, deoarece mulţi cetăţeni nu se tratează în ambulatoriu. „Aş vedea, ca posibilitate de rezolvare a problemei supraaglomerării spitalului şi a descongestionării de cazurile care ar putea primi asistenţă medicală la acest nivel, dezvoltarea sau reabilitarea acordării asistenţei medicale în spitalele existente în judeţ. Totodată, pot fi reînfiinţate centrele de permanenţă, care au existat altădată în număr de opt. Aceste centre de permanenţă ar putea să asigure o asistenţă medicală de urgenţă de un anumit tip”, a spus directorul SJU Ploieşti, Adrian Strâmbeanu. „Sunt foarte mulţi bolnavi cronici, care, din diverse motive – unul este sărăcia, care este reală -, vin şi se internează la noi. Sunt cazuri care se internează într-o secţie de 20, de 30 sau chiar de 40 de ori, ştiu foarte bine simptomatologia şi nu ai ce să faci. Dacă te păcălesc sau nu, nu ai ce să faci, trebuie să-i internezi pentru câteva zile, să-i investighezi, pentru ca apoi să le dai drumul”, a spus, la rândul său, şeful Secţiei Cardiologie a SJU Ploieşti, Dumitru Predescu.

Situaţia grea a medicinii de urgenţă
O zonă cu probleme este cea a văii superioare a Prahovei, Spitalul de Urgenţă din Ploieşti fiind la o distanţă destul de mare şi, din păcate, nici Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Prahova nu stă pe roze, nefiind sprijinit de către autorităţile locale. „Ne mai uităm puţin în legislaţie, că legislaţie există… Putem oferi asistenţă medicală de urgenţă în aşa fel încât numărul de solicitări către capătul de linie, Spitalul Judeţean, să fie redus. Pe de altă parte, avem aceste ambulanţe, care, în multe localităţi, sunt adăpostite sub cerul liber. Aş vrea să vă spun că nu este imposibil să se facă ceva de către autorităţile locale”, a explicat directorul SAJ Prahova, Daniel Nicolae.
Dincolo de opiniile managerilor, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cozma, a explicat modul în care se va implica instituţia pe care o conduce în sprijinirea sistemului sanitar în anul care va urma. „Cred că vom reuşi să determinăm un plan judeţean de asistenţă medicală care să corespundă exigenţelor europene, într-o perioadă de circa o lună şi jumătate, astfel încât, începând cu anul 2011, să avem un orizont şi o perspectivă a ce se întâmplă în această problemă fundamentală a societăţii, asistenţa medicală”, a declarat Mircea Cozma.
Pe marginea sistemului sanitar prahovean, se va discuta şi în perioada următoare, astfel de dezbateri urmând să aibă loc timp de mai multe săptămâni.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co