Cultura

Scrisoare deschisă celor care-l prețuiesc pe Caragiale

Ne apropiem de ANUL CARAGIALE, anul 2012, când se va comemora centenarul morții lui Caragiale și 160 de ani de la nașterea sa.
În ultimii zece ani, în cadrul unui proiect cultural planetar unic în istoria culturii române, peste 1.500 de artiști, din 138 de țări, au realizat CEA  MAI  MARE  COLECȚIE  DIN  LUME  DE  PORTRETE  ALE  UNEI  PERSONALITĂȚI  A  CULTURII  UNIVERSALE. Este vorba de COLECȚIA CARAGIALE, aflată la Ploiești, orașul lui Caragiale.
Părți ale COLECȚIEI CARAGIALE au fost prezentate, de-a lungul timpului, în expoziții internaționale organizate la Sofia, Kiev, Balcic, Ankara, Madrid și alte locații, cu un succes imens. Niciodată la Ploiești.
Nu au fost bani. Niciodată, în ultimii zece ani, nu au fost bani pentru Caragiale.
Urmăriți bugetele municipalității pentru sărbătorirea lui Caragiale și vă veți convinge.
Este momentul ca în ANUL CARAGIALE, Ploieștiul să se întoarcă cu fața către cel mai celebru fiu al acestui oraș. Cele peste 2.000 de portrete ale COLECȚIEI CARAGIALE, realizate de mari artiști, reprezentanți ai întregii planete, trebuiesc expuse și în orașul lui Caragiale.
Este încă posibil ca indiferența si ostilitatea pe care Caragiale le-a găsit în Ploieștiul ultimilor ani (distrugerea Casei Ilie Lumânăraru, casa în care a locuit Caragiale, este doar unul dintre exemple) să se diminueze, iar COLECȚIA CARAGIALE realizată în semn de prețuire pentru marele ploieștean de către artiști din întreaga lume să poate fi expusă și la Ploiești.
O prezentare a COLECȚIEI CARAGIALE ar însemna, probabil, cea mai mare expoziție de artă deschisă vreodată în România.
Este nevoie, printre altele, de un proiect tehnic de prezentare în aer liber a celor 2.000 de lucrări (cea mai mare sală de expoziții din Ploiești nu permite prezentarea a mai mult de 100 de portrete). Elaborarea unui proiect și apoi punerea lui în practică necesită timp. De aceea trebuie începută, cât mai curând posibil.
Caragiale este cel mai ilustru ambasador al Ploieștiului în cultura universală.
Trebuie să-l iubim la fel de mult pe cât ne-a iubit el pe noi. Organizatorii PROIECTULUI CARAGIALE, apelează la toate personalitățile și la toate instituțiile care cred în acest adevăr să sprijine demersul nostru, spre gloria marelui nostru înaintaș și a Ploieștiului.

N. Ioniță
0720.336.511

P. S.
Cea mai mare parte din COLECȚIA CARAGIALE poate fi găsită și pe internet la adresa http://www.personality.com.ro/

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co