Sancţiuni în Parcul Natural Bucegi
Atenţie turişti la regulile care trebuie respectate în zona montană. Reprezentanţii Parcului Natural Bucegi patrulează atât în Sinaia, cât şi în Buşteni, iar cei prinşi că se abat de la norme, sunt sancţionaţi aspru.
Zilnic, turiștii care ajung pe Platoul Bucegilor se expun riscului de a fi amendați. Deşi la Babele şi Sfinx sunt panouri care interzic escaladarea monumentelor naturale, vizitatorii le ignoră din dorinţa de a realiza o poză spectaculoasă. Nici la Sinaia, oamenii nu ţin cont de avertizări. Deşi în zonă sunt interzise grătarele, de cele mai multe ori, petrecăreţii se fac că nu le văd şi se aleg cu amenzi care ajung până la 1.500 de lei. „Din păcate, se întâmplă astfel de fapte foarte des, mai ales în această zonă. Derulăm acţiuni împreună cu rengerii voluntari şi Jandarmeria Montană Buşteni. Numai în câteva minute, am sancţionat pe Legea privind ariile protejate numărul 57, din 2007, două persoane care au escaladat Sfinxul şi Babele. Mulţi turişti prinşi în fapt înţeleg situaţia, însă sunt şi mulţi care se opun şi vociferează”, a precizat reprezentantul Parcului Natural Bucegi, Clementin Neguţescu.
Arie protejată în trei județe
Parcul Natural Bucegi se întinde pe trei judeţe: Prahova, Dâmboviţa şi Braşov, iar aria este protejată datorită celor 1.183 de specii de plante şi 3.500 de specii de animale existente.
Aici, hrănirea urşilor este interzisă, la fel şi camparea în locurile neamenajate şi spălarea maşinilor în apele curgătoare. Administraţia Parcului încearcă să-i informeze pe turişti, pe toate căile posibile, despre aceste regului.
În ultima perioadă, au fost montate numeroase panouri informative şi educative, iar personalul este prezent la fiecare sfârşit de săptămână pe teren pentru a conştientiza publicul despre faptele care au impact negativ asupra mediului.Adelina ANEI