Actualitate

Salvaţi identitatea oraşului! – Câmpinenii vor muzeu!

Campania de recuperare a identităţii Câmpinei, prin realizarea unui muzeu al oraşului, continuă cu fiecare opinie a dumneavoastră, în sprijinul acestui proiect. Trimiteţi mesaje la adresa de mail redactie@zvp.ro.
Cu ocazia aniversării, în 2013, a 510 ani de atestare documentară a municipiului Câmpina, Casa Tineretului din localitate, împreună cu săptămânalul Valea Prahovei şi VP-TV, colectează obiecte care să constituie o expoziţie dedicată respectivului eveniment. „Se pot dona fotografii, stampe, cărţi, mici obiecte care să fie legate de istoria municipiului Câmpina”, a declarat directorul Casei Tineretului, Florin Buda. Acestea pot fi predate, pe bază de proces verbal, zilnic, la Casa Tineretului. Ulterior, expoziţia poate deveni una cu caracter permanent, exponatele constituind baza de pornire în realizarea Muzeului Oraşului Câmpina!
– Casa Tineretului este o entitate subordonată Consiliului Local al municipiului Câmpina. Obiectele donate vor intra în patrimoniul comunităţii.

„Adevărul este că e interesant să avem un muzeu al Câmpineni și cred că ar fi mulți donatori. De exemplu și eu am ceva de donat acestui muzeu… Mi-a rămas de la tata un drapel al Asociației Ofițerilor în Rezervă din Prahova de Sus…, așa scrie pe el. Este foarte frumos, cu fir auriu, cu stema regală… Sunt multe lucruri care ar trebui să fie într-un astfel de muzeu”.

„Ideea înființării unui muzeu al orașului este foarte interesantă și pentru câmpineni ar fi binevenită, ca să cunoască mai mult Câmpina, împrejurimile… E foarte interesant și m-am tenta să vizitez un astfel de muzeu. Locația care fusese aleasă mi se părea a fi una bună. A se face un astfel de muzeu e foarte bine pentru cultură, pentru elevi, pentru toată lumea”.

„Este foarte bine, în toate orașele mari sunt astfel de muzee. Proiectul a picat din cauza aleșilor noștri din Consiliul Local, care nu știu ce gândesc ei…, ăștia sunt, noi nu-i putem schimba, noi i-am ales! O persoană ar cunoaște mai bine istoria orașului, de asta se fac muzeele. Mi-ar plăcea să văd în el istoricul, așa cum a fost eel, nu cum îl auzim din gură-n gură, mi-ar plăcea să văd despre zona petrolieră, care în Câmpina este una veche și de bază… Un astfel de muzeu ar atrage și mai mulți turiști. La momentul acesta nu sunt mulțumit că s-a luat această decizie”.

„Sunt câmpinean de 60 de ani și nu cunosc istoria Câmpinei în cele mai mici detalii. Știu de la vârsta de cinci ani cum era orașul, cum a fost împărțit, cum s-a trăit, cum muncea lumea… Cred că ar fi necesar un muzeu care să ne reprezinte, ar fi extraordinar…, în afară de muzeele celelalte. Aș vrea să văd lucruri de la înființarea orașului, cum a trăit lumea înainte, casele care erau, mijloacele de transport, toate… Probabil noii aleși acceptă doar ce le trebuie lor sau e pentru ei, așa văd eu, din punctul meu de vedere. Dacă sunt câmpineni ar trebui să susțină acest proiect”.

„Eu am avut rezerve din faptul că nu pot să cred că o asemenea comisie formată din doar trei specialiști în muzeologie din care unul singur este angajat al Primăriei Câmpina poate să lucreze în acest scop. Din punctul meu de vedere nu am început bine aceste demersuri. Se spune că atunci când vrei să rezolvi o problemă, între ghilimele, adică să nu o rezolvi, înființezi o comisie. Eu cred că până acolo, autoritățile locale să identifice un spațiu adecvat. Când spun acest lucru mă refer la reglementările în vigoare; este un ordin din 2006 privind înființarea muzeelor, care specifică foarte clar acest lucru. Este nevoie de un spațiu adecvat, eventual o clădire monument istoric sau care ar putea fi clasată în categoria monumentelor istorice, în care să funcționeze acest muzeu. Înainte de orice, însă, este nevoie de patrimoniu. În limbajul nostru, al celor care lucrăm în muzee, este nevoie de un patrimoniu mobil, adică pur și simplu de obiecte: de documente, de obiecte de artă decorativă, de piese de mobilier…, tot felul de obiecte care au legătură cu trecutul și cu prezentul Câmpinei și care pot fi expuse într-un muzeu și care pot reflecta istoria acestui loc” – Jenica Tabacu, muzeograf și consilier județean.

Urmăriți programele VP-TV și www.vptv.ro pentru a afla opinii, declarații, propuneri referitoare la realizarea Muzeului Orașului Câmpina

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co