Cultura

Salvaţi identitatea oraşului! – Câmpinenii vor muzeu!

„Aşteptăm câmpinenii, cei care au inima aproape de Câmpina să vină cu cărţi poştale, reviste, mici obiecte care să constituie baza unei viitoare expoziţii care să prezinte istoria oraşului Câmpina. Îi aşteptăm zilnic cu aceste obiecte, la Casa Tineretului, unde vor fi inventariate şi prezentate publicului larg.” – Florin Buda, director Casa Tineretului din Câmpina.

“Câmpinenilor care iubesc Câmpina de azi și se gândesc la Câmpina de mâine, le recomand să nu uite Câmpina de ieri. Dacă aveți acasă valori ale Câmpinei de ieri, și cu siguranță pe undeva trebuie să mai fi rămas câte ceva, veniți la Casa Tineretului, aduceți-le, pentru că ele vor deveni o parte a dumneavoastră în istoria Câmpinei. Vă așteptăm!” – Florin Dochia, scriitor.

„Ca iubitor al istoriei câmpinene, recomand tuturor câmpinenilor, celor care posedă documente, material iconografic, să răspundă inițiativei și invitației făcute de postul de televiziune VP-TV și ziarului Valea Prahovei, să se prezinte la Casa Tineretului, în măsura în care dețin astfel de obiecte și să le doneze cu mare drag. Este un gest pentru care, poate, câmpinenii le vor mulțumi.” – Șerban Băleanu, coautor „Câmpina, o istorie în imagini”.

„Câmpina este un loc magic. Generații întregi de câmpineni s-au atașat și au iubit acest loc. Au venit în Câmpina oameni de cultură, petroliști de mare importanță și pentru ei locul acesta a rămas unul cu totul deosebit. Sunt și acum câmpineni în vârstă, plecați în străinătate, care înainte de a se considera români se consideră câmpineni și revin an de an să-și revadă meleagurile natale. Fac un apel la seniorii orașului, la cei vârstnici, care sunt bogați în amintiri și mărturii despre istoria orașului să ajute această acțiune și să contribuie cu modestele lor posibilități, la îmbogățirea zestrei viitorului muzeu al orașului.” – Alin Ciupală, muzeograf.

 

“Este o idee foarte bună, organizarea acestei expoziții, având în vedere că este vorba despre trecututl orașului nostru. Ar fi bine ca fiecare persoană care deține un obiect care atestă trecutul orașului nostru să îl doneze, ca să sprijine această inițiativă. Personal dețin niște cărți poștale din jurul anului 1900 și aș dori să le donez, astfel încât să fie văzute de cât mai mulți oameni. Așa trebuie să procedăm toți, ținând cont de faptul că este vorba despre trecutul nostru. Cât despre Muzeul Orașului Câmpina… Este o idee foarte bună! Am fost în multe orașe din țara noastră și majoritatea au aceste muzee. De ce să nu avem și noi?”

„Pare o idee destul de bună și merită încercat pe o perioadă de o lună, să zicem, să vedem dacă sunt doritori. Dacă sunt oameni care au ceva amintiri legate de Câmpina și ulterior acestea se vor dovedi a fi valoroase, înseamnă că a meritat. Dacă nu, nu. Nu știu ce să spun mai mult în momentul de față… Merită încercat atâta timp cât implică o chestie de inimă și de voință, deci nimic altceva financiar. Eu nu sunt colecționar și sinceră să fiu nici nu am asemenea lucruri. Dar cred că mi-ar plăcea să le donez. Dar pe de altă parte, dacă aș fi colecționar și aș fi dat o grămadă de bani pe ele, cred că aș dori să se ajungă la o negociere și să primesc ceva bani. Ideea muzeului mi se pare inedită”.

„Sunt de acord și am o părere bună. Cine nu își dă seama nu o să știe despre ce este vorba. Eu nu am acasă obiecte care să se poată regăsi într-un viitor muzeu al municipiului, dar dacă aș fi avut aș fi fost dispus să le donez. Ideea este binevenită, Câmpina are nevoie de un muzeu, are nevoie de așa ceva, părerea mea… Dar nu știu peste cât timp poate să fie luată hotărârea de a-l inființa, de a-l pune în valoare”.

„Este un lucru bun pentru câmpineni. Mai sunt bătrâni care mai au lucruri de valoare prin case, care nu le folosesc… Mi se pare o idee bună. Eu zic că oamenii vor fi interesați, mai ales cei în vârstă. Tineretul nu prea îl văd să fie interesat. Eu nu prea am lucruri…, poate doar niște cărți mai vechi, mai rare…, mi se pare că sunt ediție princeps și aș fi dispus să le donez municipiului pentru o expoziție. Ideea inființării unui muzeu al orașului este benefică. Eu zic că municipiul are un trecut care merită să fie etalat și pentru alții”.

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co