Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Salvaţi de jandarmii montani dintr-o instalaţie blocată

Exerciţiu spectaculos de salvare din telescaun, efectuat de jandarmii montani de la centrul de pregătire din Sinaia. Operaţiunea salvatorilor a presupus coborârea în siguranţă a unor turişti rămaşi blocaţi pe instalaţie, la mai bine de 8 metri înălţime.

Scenariul a constat în salvarea pe coardă a patru pasageri. Concret, un salvator s-a urcat în cel mai scurt timp pe cablul instalaţiei şi a coborât rând pe rând pasagerii. Exerciţiul s-a încheiat cu brio, iar el va fi introdus şi în lecţiile practice ale cursanţilor care se vor pregăti pe viitor la Sinaia. Lucrul în echipă, atenţia şi buna pregătire a instructorilor, sunt doar o parte din condiţiile pe care trebuie să le aibă un salvator, atunci când se află într-o astfel de acţiune. „Din fericire, până acum nu am avut cazuri reale, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. În planul nostru de activitate este cuprins şi acest exerciţiu de salvare din mijloacele de transport pe cablu. Această operaţiune este destul de dificilă, se umblă pe cabluri cu mai multe corzi, trebuie să linişteşti şi turiştii blocaţi, dar noi suntem pregătiţi pentru intervenţie”, a precizat instructorul Centrului Montan Sinaia, plt. adj. Florin Vintilă.

Pentru orice eventualitate…
Scopul acţiunii a fost acela de a demonstra oamenilor că intervenţia la o instalaţie de transport pe cablu este promptă, asta în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut. „Exerciţiul a fost efectuat de instructorii şi profesorii din Centrul de Pregătire Montană al Jandarmeriei Române. Ne pregătim, deoarece se apropie perioada de iarnă. Vom avea cursanţi de la secţiile şi posturile de jandarmi şi trebuie să-i obişnuim şi cu astfel de intervenţii, adică salvarea persoanelor de pe transportul pe cablu. Intervenţia este dificilă pentru că se lucrează la mare înălţime, se foloseşte material şi tehnică diversificată şi nu în ultimul rând, trebuie acţionat rapid, deoarece este vorba despre siguranţa turiştilor”, a explicat comandantul Centrului Montan Sinaia, col. Dumitru Chiriţă. Jandarmii centrului montan din Sinaia au amenajat un poligon special, destinat efectuării exerciţiilor în telescaun. Instructorii se antrenează continuu, deoarece pentru un jandarm montan cel mai important lucru este să fie pregătit pentru orice situaţie şi să salveze vieţi omeneşti.
Astfel, turiştii pot sta liniştiţi, deoarece în cazul apariţiei unei probleme tehnice la instalaţii, jandarmii vor acţiona prompt şi îi vor coborî în siguranţă şi în timp util. A. A.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co