Salvamontiştii refac marcajele din Bucegi
Forfotă mare în Munţii Bucegi. Salvamontiştii muncesc de dimineaţa până seara, pentru ca turiştii care ajung în masiv să fie în siguranţă.
De câteva săptămâni, se înlocuiesc indicatoarele vechi, se vopsesc marcajele existente şi se montează altele noi, se amenajează traseele montane. Multe plăcuţe şi ţevi s-au degradat odată cu trecerea timpului, însă unele au fost furate sau stricate de cei care au ajuns în zonă. Acţiunea nu este deloc uşoară pentru oamenii muntelui, deoarece necesită mult efort şi se desfăşoară chiar şi în zone dificile. „În această perioadă ne ocupăm de marcajele de la Piatra Arsă spre Vârful Omu, deoarece stâlpii au fost furaţi sau distruşi. Fondurile au venit de la Consiliul Judeţean Prahova. Sunt destul de mici, însă ne-au ajutat, deoarece am cumpărat ţeavă, vopsea galbenă, albă, neagră pentru a remarca acest traseu. Avem 60 de stâlpi furaţi sau dispăruţi din zonă. Deocamdată am primit 20, dar sperăm că vor mai veni şi alţii pentru a continua acţiunea”, a precizat şeful Salvamont Buşteni – Prahova, George Cotinghiu.
Apel la bun simț
Salvatorii trag un semnal de alarmă către toţi cei care ajung pe munte. Este uşor să strici un lucru, însă este foarte greu să-l repari. În plus, indicatoarele şi marcajele sunt extrem de folositoare pentru cei care merg în drumeţii, deoarece trebuie să aibă după ce să se orienteze pe trasee. „Marcajele sunt extrem de importante, deoarece turiştii se ghidează după ele şi de acolo obţin informaţii despre felul traseului, unde duce el şi în cât timp se parcurge el. Pe timp de ceaţă, indicatoarele sunt vitale”, a spus salvamontistul Andi Mihai.
Atenție la semnificația culorilor
Printre traseele din Bucegi se numără Valea Jepilor – Caraiman, Piatra Arsă, Gura Diham, Vârful Omu, Crucea Eroilor, Poiana Coştilei şi Valea Albă, iar toate sunt marcate cu diverse culori, care arată gradul de dificultate. Acestea pot fi roşii, galbene, albastre şi de obicei, sunt aplicate pe fundal alb. Punctul şi triunghiul semnifică potecile de pe văi şi desprinderi de creste, dunga verticală pe fundalul alb arată faptul că potecile străbat masivul sau că este un traseu pe creastă, iar crucea roşie indică, de regulă, conexiunea între traseele de legătură cu marcajul principal de creastă. Dacă pe indicator veţi găsi punct roşu, punct albastru, înseamnă că traseul este uşor, accesibil tot timpul anului şi nu este necesar un echipament special. Triunghiul albastru, crucea albastră şi banda galbenă arată că traseul este greu şi se poate parcurge numai vara, iarna fiind închis. De asemenea, pot intra pe el numai cei bine echipaţi. Banda roşie şi triunghiul roşu le întâlnim în zonele de dificultate medie, recomandate turiştilor foarte bine pregătiţi.
Salvamontiştii au şi câteva sfaturi practice pentru cei care doresc să plece în drumeţie.
Înainte de a porni la drum este bine să aflaţi cât mai multe informaţii despre trasee şi să obţineţi numerele de telefoane utile din zonă. Anunţaţi cabanierul ce traseu veţi parcurge şi nu porniţi singur la drum în zonele dificile, ci în grup de minim trei persoane. Adelina ANEI