Urşii au ieşit din hibernare
După o iarnă lungă şi grea, urşii din Masivul Bucegi şi-au părăsit bârlogurile şi şi-au făcut apariţia în zona staţiunilor de pe Valea Prahovei.
Primăvara a venit nu doar pentru noi, ci şi pentru animalele sălbatice. Natura a prins a se trezi la viaţă şi urşii, stăpânii pădurilor de prin partea Văii Prahovei au ieşit ddin bârlog şi au început să iasă în calea oamenilor. Prezenţa lor a fost semnalată, până acum, în apropiere de Sinaia şi pe drumul spre Cota 1400, pe Valea Cerbului, lângă cabana Gura Diham şi la maginea staţiunii Buşteni. Turiştii care s-au aflat zilele trecute în zona Castelului Peleş au reuşit chiar să filmeze câţiva urşi ieşiţi din bârlog în căutare de hrană.
În perioada de primăvară, odată cu ieşirea din hibernare a urşilor, silvicultorii vor intensifica patrulările în zonele frecventate de aceştia pentru a încerca să-i alunge în pădure şi pentru a împiedica turiştii şi localnicii să-i hrănească, ştiut fiind că vizitatorii şi-au făcut un obicei din a căuta să dea ochii cu animalele sălbatice pentru a imortaliza momentul şi, dincolo de acest lucru, în fiecare an au fost probleme cu urşii care s-au avântat tot mai mult în comunitate. De asemenea, pădurarii atrag atenţia că braconajul se pedepseste cu închisoare de la trei la şapte ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei.
Sfaturi de urmat
Pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Bucegi trăiesc aproximativ 120 de urşi, dintre care 30 numai în zona Vânturiş – Piatra Arsă. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turiştii care străbat traseele montane şi se întâlnesc cu un astfel de animal să nu facă mişcări bruşte, să nu-l fotografieze cu un aparat cu blitz, să nu se apropie de pui, deoarece ursoaica este întotdeauna prin apropiere. În cazul în care stau la cort, mâncarea trebuie izolată cât mai bine cu putinţă, să aibă la îndemână o facile, deoarece urşii nu se apropie de foc, şi să nu folosească parfumuri sau alte lichide puternic mirositoare, în special dulci, pentru că şi acestea atrag urşii. Adrian BURCEA