Actualitate

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, lansat in dezbatere publica

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat în dezbatere publică.

Astfel, conform acestuia, la 1 septembrie 2019 punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.265 de lei, la 1 septembrie 2020, la 1.775 de lei, urmând ca, până la 1 septembrie 2021, să atingă pragul de 1.875 de lei.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat recent că nicio pensie nu va scădea. Ea a subliniat că noua Lege se bazează pe mai multe principii fundamentale, cum ar fi contributivitatea, egalitatea, solidaritate socială și imprescriptibilitatea.

Proiectul noii legi a pensiilor va fi lansat mâine în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, după care va intra în procedură parlamentară.

În actuala legislație, un pensionar cu 13 ani vechime primește 640 de lei, unul cu 19 ani vechime primește tot 640 de lei, iar unul cu 35 de ani vechime, care a lucrat toată viața pe salariul minim, primește aceeași sumă.

Totodată, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase ani. Începând cu cel de-al 4-lea copil se adaugă câte un an, pentru fiecare copil.

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co