Proiecte iniţiate, realizate sau începute în 2012 de către Primăria Buşteni, care vor fi continuate anul acesta
La început de an, primarul Buşteniului, Emanoil Savin, a trecut în revistă proiectele iniţiate, realizate sau începute anul trecut, în diferite domenii. Cu resurse destul de reduse de prevederi legislative apărute pe parcursul anului, s-au depus eforturi pentru ca o serie de proiecte importante pentru locuitorii oraşului să fie demarate, dar şi pentru a menţine ritmul lucrărilor edilitare din anii trecuţi.
Au fost iniţiate cu prioritate lucrările de modernizare a străzilor din Cartierul Podul Zamorei: 13 Septembrie, Licurici, 30 Decembrie, George Enescu, Zorilor, Primăverii, Splaiul Zamorei, Zamora Nouă, precum şi a străzilor Preda Buzescu şi Radu Negru. Lucrările constau în modernizarea reţelei de distribuţie a apei potabile, canalizare menajeră şi pluvială, precum şi asfaltare. Nu a fost omisă nici Aleea Silva, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, dar nici Strada Palanca, arteră ce face legătura între DN1 şi Mânăstirea Caraiman.
De asemenea, a fost iniţiat studiul de fezabilitate referitor la reabilitarea, înlocuirea, extinderea sistemului public de alimentare cu apă (captări, aducţiuni, staţii de tratare, rezervoare de înmagazinare), lucrări ce urmează a se derula prin Ministerul Dezvoltării.
Un alt proiect important, care se derulează împreună cu celelalte oraşe din judeţ (prin POS Mediu), este “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” .
Tot un proiect comun cu judeţul Prahova, finanţat prin POS Mediu, este “Managementul deşeurilor”, prin care se va realiza staţie de transfer pentru sortarea şi compactarea deşeurilor, se vor achiziţiona vehicole de transport deşeuri şi sisteme de colectare selectivă.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, derulat de Ministerul Dezvoltării, vor fi modernizate drumurile de acces Buşteni, DN1 – Cabana Gura Diham – limită judeţ Braşov şi drumul de acces Zamora-Baiului.
Tot în 2012 au început lucrări de reabilitare a următoarelor poduri: podul de pe strada Pescăriei peste râul Prahova , podul de peste Valea Albă, podul din DN1 (zonă de acces Piatra Arsă), lucrări ce vor fi finalizate în 2013.
O altă preocupare a administraţiei locale în anul ce s-a încheiat a fost construirea şi darea în folosinţă a unui bloc ANL pe Aleea Parcului, cu 24 de unităţi de locuit.
Totodată, au demarat lucrările de construire a încă două blocuri sociale, cu 28 de apartamente, în strada Telecabinei (Cartierul Fierăstău).
Unul dintre principalele obiective avute în vedere pentru anul acesta este continuarea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, astfel încât, până la finele anului 2013, toate blocurile din oraşul Buşteni să fie reabilitate termic. Sursa de finanţare: 50 % bugetul local şi 50% bugetul de stat.
Anul acesta vor demara lucrările de construire a încă unui bloc ANL, cu 12 apartamente, în strada Nestor Ureche.
PROIECTE CU FINANŢARE EXTERNĂ
– “Reabilitarea patrimoniului cultural prin finalizarea lucrărilor la etajul I şi la mansarda Centrului Cultural “Aurel Stroe” şi a Monumentului “Ultima Grenadă”, proiect finalizat în anul 2012.
– “Modernizarea infrastructurii şi creşterea calităţii serviciilor turistice în staţiunea Buşteni”. Cuprinde: a) lucrări de reabilitare a străzii Alpiniştilor; b) lucrări de amenajare a parcurilor şi a locului de joacă pentru copii: parcul contemplativ; parcul din pădurea cu pini; parcul central Buşteni; spaţiul de joacă pentru copii, c) amfiteatrul în aer liber; d) construcţia centrului polivalent; e) construcţia sălii de sport pentru activităţi indoor; f) lucrări de amenajare a staţiei de iluminat a Pârtiei Kalinderu; g) construcţia unei mini-grădini botanice; h) construcţia pavilionului muzical. – proiectul va fi finalizat în anul 2013.
– “Revigorarea turismului în zona Buşteni prin promovarea resurselor naturale şi antropice locale” – proiectul a demarat în luna ianuarie a acestui an.
Lista obiectivelor propuse pentru 2013 continuă, astfel că pe lângă finalizarea proiectelor mai sus-menţionate, va fi restaurat Monumentul “Ultima Grenadă” din centrul oraşului. De asemenea, tot cu fonduri europene, la Buşteni se va construi Centrul Naţional de Informare Turistică.