Proiect pentru tineri
O inedită expoziţie de fotografie a fost găzduită de Centrul Cultural “Carmen Silva” din Sinaia. Asociaţia de arhitectură Arhimont, Asociaţia de prietenie Sinaia-Athis-Mons şi Asociaţia de arhitectură StudioBazar organizează, în fiecare an, o săptămână consacrată arhitecturii şi urbanismului.
La această ediţie, 20 de tineri din Sinaia, elevi ai şcolilor generale şi ai Colegiului “Mihail Cantacuzino”, au participat în Franţa la un experiment intercultural, inedit.
Aceştia au fost instruiţi să întreprindă acţiuni concrete în comunitate, de proiectare şi amenajare a unui spaţiu public destinat tinerilor, pentru petrecerea timpului liber. Proiectul intitulat
”Locul meu de întâlnire, un loc AltFel”, a fost derulat în oraşul Grenoble, iar tinerii au amenajat un spaţiu public de petrecere a timpului liber sub coordonarea specialiştilor, dar şi a doi tineri arhitecţi. Proiectul îşi propune să creeze cadrul de dezvoltare a abilitătilor creative şi manageriale, să informeze despre beneficiile voluntariatului şi a participării la viaţa comunităţii.
Tinerii au dorit astfel să-şi creeze propriul loc de joacă şi a petrecerii timpului liber, iar cele mai frecvente propuneri au fost crearea unei piste pentru biciclete, un cinematograf, un teren de fotbal, clubul francofoniei, amenajarea unor trasee de promenadă sau a unor spaţii multisport.
“Am creionat un proiect care s-a numit astfel la ideea tinerilor. Susţinem că tinerii trebuie să înveţe să fie creativi, antreprenori, să-şi proiecteze singuri viaţa şi ideile, în timp, alături de noi”, a declarat managerul proiectului, Cecilia Frâncu.
Aproape de comunitate
Ca urmare a unui studiu realizat de reprezentanţii acestor asociaţii de arhitectură şi de prietenie franco-română, cu scopul de a cunoaşte nevoile şi dorinţele tinerilor, proiectul
”Locul meu de întâlnire, un loc AltFel” dă astfel şansa tinerilor din Sinaia să se implice în activităţi de proiectare şi amenajare a spaţiului public sub coordonarea specialiştilor, astfel încât să-i determine şi să-i incite să se apropie de viaţa cotidiană a oraşului. Adrian BURCEA