Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Profesorul Vasile Băghină, cetăţean de onoare

Săptămâna trecută, primarul localităţii Breaza, Nicolae Ferăstrăeru, împreună cu Consiliul Local, au considerat de comun acord să-i confere profesorului de matematică Vasile Băghină, diploma de Cetăţean de Onoare al oraşului.

„Noi, ca administraţie locală, încercăm să apreciem munca de o viaţă a unor oameni, valoarea lor culturală şi intelectuală. În acest sens, Consiliul Local a hotărât să înmâneze diploma de Cetăţean de Onoare al oraşului Breaza, domnului profesor de matematică Vasile Băghină, care, tot astăzi, împlineşte 80 de ani”, a spus primarul Nicolae Ferăstrăeru.
Profesorul Vasile Băghină s-a născut la Turnu Severin şi a terminat Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti.
Când a poposit în Breaza, nu credea că va rămâne mai mult de un an. De atunci au trecut, însă, 55, timp în care a predat la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, dedicându-şi întreaga carieră profesională pregătirii a aproape 30 de generaţii, dar şi pentru a inventa probleme de matematică, în reviste de specialitate. Aşa cum povesteşte profesorul Vasile Băghină, vestea l-a luat prin surprindere: „Colegii mei, d-na Popescu şi Miron Oprea, au venit la o şedinţă la liceul militar şi mi-au spus că vor să mă facă cetăţean de onoare al Brezei, pentru activitatea mea ca profesor la Cantemir, la Gazeta Matematică și concursuri şcolare. M-a bucurat treaba asta. Soţia mea, când a auzit vestea, a fost mai emoţionată ca mine! Colegul meu, profesorul de matematică Gheorghe Pântea, care este şi consilier, a prezentat în faţa Consiliului Local activitatea mea”.

Asistenţă numeroasă
Au fost prezenţi la această ceremonie comandantul Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir”, Constantin Moraru, directorul centrului Cultural „Ion Manolescu”, Alexandru Cazan, inspectori şcolari, consilieri, colegi şi rude ale profesorului Vasile Băghină.
Miron Oprea, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze, preşedintele Fundaţiei „Oamenilor de Ştiinţă” Prahova şi preşedinte de onoare al Societăţii de Ştiinţe Matematice – Filiala Prahova, povesteşte cu mândrie despre profesorul Vasile Băghină:
„Am fost coleg de facultate. Merită cu prisosinţă onoarea de a fi desemnat cetăţean de onoare al Brezei, din mai multe puncte de vedere. În primul rând e cetăţean al oraşului Breaza, de 55 de ani, aproape o viaţă de om. Activitatea sa, de la bun început, a fost pusă în slujba tineretului din acest oraş. În al doilea rând, un merit cu totul deosebit al profesorului Băghină, este faptul că a fost şi este profesor de matematică, dar a fost în primul rând, matematician, pentru că e o diferenţă. Profesorul este cel care doar transmite cunoştinţele de matematică ori Băghină Vasile a şi fabricat cunoştinţe de matematică. De aceea este considerat de noi, în istoria matematicii româneşti, şi matematician”.
„Vasile Băghină este un nume respectat în lumea noastră, a profesorilor de matematică, un nume şi o persoană despre care toţi vorbesc numai cu cuvinte de laudă, atât foşti colegi cât şi foşti elevi, care îşi aduc aminte cu plăcere de lecţiile pe care domnul profesor le-a desfăşurat. De asemenea, dânsul este foarte prezent prin problemele pe care le-a propus la diferite concursuri sau în diferite reviste şcolare. Aş vrea să punctez că este un gest remarcabil şi mi-aş dori să se întâmple asta în cât mai multe comunităţi, de a recunoaşte o activitate deosebită, o activitatea didactică a colegilor noştri” a ţinut să marcheze şi Nicolae Angelescu, inspector de specialitate, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, filiala Prahova. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co