Actualitate

Primarul din Aluniş vrea referendum

Săptămâna trecută, primarul localităţii Aluniş, Iulian Cristian Bîgiu, a dorit să atragă atenţia asupra ideii de reorganizare administrativ teritorială.

În acest sens, a făcut publică o declaraţie, scoţând în evidenţă o întâlnire a primarilor care fac parte din Asociaţia Comunelor din România. „S-a discutat despre noua reorganizare, având în vedere faptul că a apărut un proiect de lege cu privire la comasarea comunelor, care au sub 5.000 de locuitori. În judeţul Prahova sunt 90 de comune. Dintre acestea, 52 fac parte acele localităţi care au sub 5.000 de locuitori, care ar urma să intre într-o reorganizare administrativ teritorială. Şi localitatea Aluniş are 3.750 de locuitori. Problema pe care am ridicat-o în cadrul acestei asociaţii, în special cu cei din filiala Prahova, al cărui preşedinte este primarul localităţii Cornu, Nanu Cornel,  a fost legată de impunerea unor discuţii, dezbateri cu toţi factorii decisivi, pentru a găsi principalele argumente care pot sta la baza acestei reorganizări. Dacă acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2012, eu fiind de acord în principiu cu aceasta, ar însemna ca viitoarele alegeri locale să aibă loc în alte condiţii, respectiv ale acestei reorganizări. Adică acei candidaţi pentru funcţia de primar nu vor mai fi în cele 52 de localităţi, ci vor fi mai puţini pentru localităţi mai multe, acestea fiind comasate. Consider că aceasta este o problemă majoră, care frământă comunităţile locale. Nu că aş avea ceva împotrivă dar, probabil, că nu s-au purtat destule discuţii legate de aceste aspecte legate de reorganizare. Această reorganizare nu este o normă impusă de Uniunea Europeană.
În această privinţă avem ca exemple date, informaţii din Italia şi Franţa, unde există deja o tradiţie privind asociaţiile intercomunale. Într-adevăr, sunt semnale că pentru obţinerea unor fonduri pentru dezvoltarea comunităţii, e mai important să ai o localitate cu o populaţie mai numeroasă şi alta e să ai accesezi aceste fonduri pentru o zonă mai puţin populată. Pentru că şi acele asociaţii de dezvoltare intercomunală se făceau pentru un număr de localităţi care întruneau un număr de 10.000 de locuitori, pentru atragerea unor fonduri pentru anumite proiecte.
În concluzie, cred că singura soluţie pentru realizarea acestei reorganizări teritorial administrative, o reprezintă referendumul.
Aşa prevede şi legea. Poporul trebuie consultat şi în desprinderea unei localităţi şi în comasarea, modificarea graniţelor localităţilor”, a declarat primarul Bîgiu.
Cu referendum sau nu, cu siguranţă că va fi o bătălie strânsă în sânul partidelor, pentru ca unii membri să fie propuşi candidaţi pentru funcţia de primar, cu care vor păstori nu doar o localitate ci mai multe. C. N.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co