Turism

Pregătiţi să întâmpine turiştii în perioada rece

Cabanierii şi hotelierii de pe Valea Prahovei sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru sezonul rece. Pentru că iarna bate la uşă, bucătarii încearcă să umple cămara cu murături şi muncesc de dimineaţa până seara. Sute de kilograme de castraveţi, gogoşari, struguri, gogonele şi pepeni sunt puse în borcane la oţet, pentru a fi servite turiştilor.

În fiecare toamnă cabanierii de la poalele Bucegilor pregătesc zeci de borcane cu murături, care mai de care mai apetisante. Maeştrii bucătari spun că nu doar gustul contează. La fel de important este şi aspectul. Gogoşari umpluţi cu struguri, ardei capia umpluţi cu varză roşie, pepeni şi vinete murate, sunt doar câteva din bunătăţile cu care turiştii sunt întâmpinaţi la masă. Murăturile sunt preparate după reţete tradiţionale, dar şi după reţete proprii, foarte vechi, ale căror conţinut nu se divulgă. „De la sfârşitul lunii septembrie am început să ne pregătim pentru iarnă şi am ajuns pe ultima sută de metri. Am muncit foarte mult, dar am făcut-o cu plăcere, deoarece ştim că murăturile noastre sunt foarte apreciate de turişti. Am pus în borcane câteva sute de kilograme de murături şi le-am aranjat în borcane, deoarece şi aspectul este foarte important”, a povestit bucătarul şef, Răzvan Grigore. În fiecare toamnă, în bucătării se pregătesc murăturile, iar până la finalul primăverii acestea sunt deja vândute. Administratorii unităţilor turistice spun că sunt turişti care vin special pentru murături. Le servesc la masă, dar cumpără câteva borcane şi pentru acasă. „Am încheiat pregătirile pentru cămara de iarnă, iar acum aşteptăm turiştii să vină la munte. Îi servim cu preparate tradiţionale şi cu murături puse de noi, adică 100% eco. Ele sunt foarte apreciate de clienţii noştri. Practic, nu există masă în timpul iernii fără murături şi majoritatea, când cer nota de plată, vor şi pentru acasă un borcan sau două”, a precizat cabanierul Costi Luca. Preţul unui borcan de murături asortate porneşte de la 15 lei şi ajunge la 70 de lei. Odată aranjată cămara pentru sezonul rece, hotelierii şi cabanierii nu mai aşteaptă decât să ningă la munte, deoarece odată cu prima zăpadă puternică, vor sosi şi turiştii dornici să servescă preparate tradiţionale cu murături eco. Adelina ANEI

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co