Povestea unei mânuţe pierdute
Ioana Maria s-a născut pe 15 iulie 2008. Bucuria cu care așteptam primul nostru copil s-a transformat în uluire. Ne-am dorit foarte mult un copil. Fetița noastră s-a născut fără jumătate din antebrațul drept și fără mână dreaptă. Mai precis, conform Scrisorii Medicale din data de 15.07.2008, “Agenezia jumătății distale antebraț și mână dreaptă”.
Mihai Iulian
Ioana are nevoie de 180.000 de euro pentru implementarea unei proteze, la o instituție medicală din străinătate.
Demersul de față este unul care privește oamenii de rând, oameni care se confruntă cu probleme la care nu se așteaptă. Ba mai mult, cu probleme pe care se străduiesc să le prevină, să le combată atunci când acestea ar apărea. Nu vrem să ne măsurăm suferința cu nimeni. Gravitatea acestui fapt, credem noi, este dată nu atât de aspectul medical propriu-zis, cât de modul în care a fost monitorizată sarcina pe întreg parcursul ei, de explicațiile lipsite de temei și profesionalism din partea medicilor, de ceea ce s-ar fi putut face dacă problema era descoperită la timp și în ultima instanță de ceea ce se poate face acum într-un sistem medical corupt, în paragină sau, cum le place miniștrilor să afirme, în plin șantier.
Sigur că există cazuri infinit mai grele din punct de vedere medical. După cum spuneam, însă, nu vrem să ne măsurăm suferința cu nimeni. Nu dorim nici măcar să ne spunem povestea. Ce ne obligă, însă, să facem acest lucru, este dorința noastră sinceră ca măcar un copil să fie salvat de acum încolo.
Ajunge să citiți aceste rânduri cu nădejdea în Dumnezeu, ca măcar un copil și familia lui să nu treacă prin ce trecem noi acum. Ceea ce dorim este să arătăm că gravitatea maximă stă în neglijență, în nepăsare, în autosuficiență și în ultimă instanță în lipsa profesionalismului din rândurile personalului medical – în cazul de față, cu referire la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu -Maternitatea Giulești – dar nu numai.
Din aproape în aproape, am început să înțelegem problema responsabilităților. În mod normal, monitorizarea corectă a sarcinii ar trebui să aparțină exclusiv personalului medical specializat. Totuși, cum în România, lucrurile sunt de regulă diferite de ceea ce se întâmplă în țările cu adevărat civilizate, și în acest caz actul medical trebuie verificat în mod constant de către beneficiar/pacient. Am avut deplină încredere în profesionalismul medicilor, cu atât mai mult cu cât aveam de-a face cu niște profesioniști. Este normal ca părinții să verifice sau să pună la îndoială rezoluțiile unui specialist? În mod normal, nu. Dar…
Se pare că pentru a avea o mai mare siguranță trebuie să cerem imperios medicului să ne explice pas cu pas tot ceea ce face și să solicităm refacerea procedurii ori de câte ori ceva ni se pare în neregulă ori nu înțelegem despre ce este vorba. În fond, medicul prestează un act pentru care este plătit corect, în conformitate cu un tarif stabilit. Atâta timp cât pacientul plătește corect prețul cerut, uneori chiar mai mult, de ce nu ar avea dreptul la o prestație în egală masură completă și consistentă cu pretențiile pecuniare ale medicului? Faptul că în profesiunea medicală cea care primează ar trebui să fie, în primul rând, vocația, sună naiv, nu-i așa?
Care sunt recomandările noastre izvorâte dintr-o experiență nefericită pe care nu o dorim nimănui? Iată-le:
– alegeți-vă cu mare grijă peronalul medical;
– informați-vă despre trecutul lui profesional;
– verificați amănunțit procedurile medicale;
– cereți să vi se explice pas cu pas tot ceea ce se întâmplă. Dacă nu înțelegeți insistați până când vă lămuriți;
– la încheierea fiecărei proceduri, după achitarea sumei care vi se solicită, cereți eliberarea chitanței aferente plății;
– nu acceptați efectuarea niciunui act medical fără eliberarea unui document semnat și parafat de către medicul care l-a efectuat.
Mihai Iulian – www.helpioana.com
Donează prin telefon!
Teledon valabil în reţeaua Romtelecom:
0900 900 545 pentru 5 euro
0900 900 547 pentru 10 euro
DONEAZĂ ÎN CONT
Cont Volksbank (EUR): RO15 VBBU 2511 UN47 4092 1101
Sucursala Unirea Bucureşti
Cont Volksbank (USD): RO44 VBBU 2511 UN47 4092 3101
Sucursala Unirea Bucureşti
Cont Volksbank (RON): RO77 VBBU 2511 UN47 4092 2701
Sucursala Unirea Bucureşti
CODUL SWIFT VBBUROBU
Beneficiar cont: Mihai Iulian – tatăl Ioanei – 0728.11.88.77.
Pentru strângerea de fonduri, la Ploiești va avea loc, în ziua de 24 septembrie, un spectacol intitulat „Hai s-o ajutăm pe Ioana să aplaude”, în Bavaria Summer Club. Pe scenă vor urca Cabron, Sișu, Honey, Francezu, 6 Grade. Intrarea se va face pe baza unei donații de 20 de lei.