Actualitate

Politicienii îşi ascut armele

Câmpina a fost marcată săptămâna trecută, de un scandal… politico-medical. Vineri, 14 octombrie, filiala PNL Câmpina şi-a instalat în parcarea centrală o dubiţă, în interiorul căreia, cadre medicale măsurau tensiunea şi glicemia gratuit, cetăţenilor care doreau acest lucru. Şi la Ploieşti partidele politice au început să-şi promoveze candidaţii pentru alegerile electorale de anul viitor. Flayer-ele şi  banner-ele au început să-şi facă tot mai mult simţită prezenţa în oraş în cadrul campaniei de informare pusă la punct de către politicieni.

Poate că activitatea din Câmpina ar fi fost trecută cu vederea dacă pe dubiţa în cauză n-ar fi fost însemnele PNL şi mesajul „Virgil Guran are grijă de sănătatea dumneavoastră”. În ciuda vremii nefavorabile, cei din maşina respectivă au fost înconjuraţi de oamenii interesaţi să-şi controleze sănătatea rapid şi mai ales gratis. Nu a durat mult şi dubiţa a fost luată cu asalt şi de către Poliţia Locală, reprezentanţii acesteia cerând organizatorilor să-i urmeze la sediu, pentru a dovedi că acţiunea lor e legală, având toate avizele administraţiei publice locale. Primarul Horia Tiseanu a considerat că „orice activitate care se desfăşoară pe domeniul public sau privat al primăriei, necesită o autorizaţie care se poate cere, se poate obţine. Sigla PNL, pe care au afişat-o pe acel autoturism, cu chipurile membrilor PNL Câmpina şi cu îndemnuri către populaţie sau afirmaţii că se ocupă de sănătatea lor, e o campanie electorala mascată. Ori, noi vrem în acest caz, să ne desfăşurăm activitatea aşa cum trebuie şi să lăsăm campania electorală pentru data la care o vor hotărî guvernanţii anul viitor”.

La nivel naţional…
Pe de altă parte, Virgil Guran, preşedintele PNL Câmpina explică: „Acţiunea respectivă este la nivel naţional. Am anunţat Direcţia Sanitară, lucrăm cu medici autorizaţi, toate lucrurile sunt în perfectă ordine. Chiar n-am înţeles bine ce vroiau cei de la Poliţia Locală. Vroiau să meargă cineva neapărat la sediu la ei. Am spus că de această acţiune răspunde Crin Antonescu şi dacă doresc, o să-l anunţ să se prezinte la Poliţia Locală Câmpina, pentru că e o maşină cu însemnele PNL într-o parcare. Cum îşi permite cineva care conduce o administraţie, să trimită Poliţia Locală, când noi desfăşurăm o activitate obştească, printr-un partid care este legal înregistrat, şi nu aduce venituri? Sunt decepţionat. Nu înţeleg ce am făcut. Nici măcar nu mi-am exprimat intenţia clară că aş candida la primărie şi deja toată lumea care e în colţul celălalt încearcă să îmi dea în cap. N-am înţeles de ce! Trebuie să anunţi primăria când ai o activitate pe care o desfăşori şi îţi aduce profit. De exemplu, ei anunţă când împart în Câmpina ziare, cu Poliţia Locală? Când se duce primarul să se întâlnească cu cineva la o fundaţie, anunţă pe cineva? Să-mi arate unde scrie în lege! Am anunţat primăria! De o lună şi ceva am cerut dreptul să amplasăm un cort. Nici măcar nu ne-au răspuns că nu ne lasă. Ne ignoră!” Liderul politic a anunţat că va continua şi a doua zi această acţiune, de data aceasta, la sediul firmei sale.
Într-adevăr, Virgil Guran ne-a arătat o cerere adresată Primăriei Câmpina pe 25 august 2011, prin care cere aprobarea amplasării unui cort în parcul din zona centrală o oraşului, „La ceas”, pentru o durată de 30 de zile din momentul aprobării, pentru „realizarea de sondaje socio-profesionale”. Şi la care, după spusele sale, nu a primit răspuns…
Cum vine treaba…
Situaţia pare neclară din perspectiva ambelor părţi. Pe de o parte, Virgil Guran şi-a amplasat dubiţa în parcarea centrală,  nu „La ceas”, efectuând, prin cei implicaţi, un act medical, care nu are legătură cu activitatea clasică de „sondaje sociologice”. Sondajele au drept scop, căutarea de informaţii referitoare la un grup social dat (un stat, un grup etnic, o regiune, o clasă socială etc.). Sondajele sunt, pur şi simplu, anchete, ocupându-se mai ales cu descrierea opiniilor. Într-adevăr, şi sondajul de opinie face parte din metodele şi tehnicile de tip cantitativ, în domeniul colectării informaţiilor medicale. Numai că, în momentul când o astfel de acţiune are loc, nu la sediul vreunui partid, nu la sediul vreunei firme private, evitându-se perturbarea traficului într-un spaţiu public ci în centrul unui oraş, afişându-se ostentativ imaginea unui politician cu sigla adecvată, care anunţă că are grijă de sănătatea ta, lucrurile tind să ia, cel puţin din punctul de vedere al unora, forma unei clasice campanii electorale. Pe de altă parte, nici reprezentanţii municipalităţii nu au dat vreun răspuns cererii lui Virgil Guran, astfel că, prin procedura aprobării tacite, o autorizaţie este considerată acordată dacă autoritatea administraţiei publice nu răspunde solicitantului în termenul prevăzut de lege pentru emiterea respectivei autorizaţii. Şi uite cum, parafrazându-l pe celebrul pictor Goya, am putea spune că „lipsa de comunicare naşte… monştri”. Şi creşte glicemia unora, am putea adăuga, pentru că e greu de crezut că Virgil Guran nu era conştient de valurile pe care le va face cu mica sa capcană politică, pledând în victimă după toată această poveste cu… aspartam electoral. Singurii care au ieşit în câştig au fost pensionarii care au beneficiat gratuit de o analiză medicală. Şi cu siguranţă că la momentul respectiv, prea puţin a contat pentru unii cine e iniţiatorul acestei acţiuni ce ţine de „grija sănătăţii” lor şi dacă se poate interpreta ca o campanie electorală.
Vocea concetăţenilor

Aurel Cazan, pensionar: „E un lucru foarte bun. La spital e aglomerat şi la medicul de familie. Aici a mers într-un timp foarte scurt. Chiar dacă e campanie electorală e ceva mai modest faţă de sacoşele care vin. La noi labloc stă unu’ care a venit cu 12 sacoşe să împartă la 40 de familii. Venise şi la mine şi i-am spus că eu nu sunt amator”.
Marian Teodoru, pensionar: „Adevărul este că am diabet. Ar fi bine să facă toată lumea analize. Ar fi bine să se facă, conform legii, analize complete la fiecare cetăţean, anual, măcar. Nu e campanie! De ce nu înfiinţează primăria, pe lângă spital, aşa ceva? Fiindcă dacă te duci la Gardă, ai probleme până când intri. Să facă o acţiune unde oamenii să se ducă la orice oră, în mod gratuit. Astea sunt analize pentru populaţie. Aici trebuie asistenţă socială, nu la pensionari. Pensionarii au muncit o viaţă şi acum sunt asistaţi sociali!”

Elena Topală, pensionară: „Consider că e o prezenţă bună şi văd că e pentru lumea amărâtă. Mie, partidul acesta îmi place şi prezenţa şi văd că-şi dă interesul”.

Prezenţă media
Un alt aspect ce ar putea fi interpretat că ar constitui campanie electorală este apariţia lunară în oraş, a unui ziar care se numeşte „Spirit Liberal” şi în care apar diverse comentarii negative la adresa administraţiei locale condusă de primarul PDL Horia Tiseanu, venite din partea celor de la PNL, în speţă de la liderul lor Virgil Guran. „În primul rând, nu este un ziar. Nu se foloseşte pentru reclamă comercială, pentru a-l vinde. Este un document de propagandă al partidului. Nu văd unde scrie că trebuie să fie înregistrat. Dar, s-ar putea să fie înregistrat. Tiseanu nu este abilitat să mă întrebe lucrul acesta. El, mai bine s-ar uita că 60 de milioane de lei vechi, lunar, sunt folosiţi din bugetul local, pentru a-i edita ziarul primăriei. Nu ştiu dacă e legal, dacă e înregistrat acest ziar, dar acolo vin să mintă cetăţenii cu marile lor realizări”, a pus Virgil Guran.
Întrebat  dacă se consideră implicat într-o campanie electorală sau preelectorală, Virgil Guran a spus: „Sunt preşedintele PNL Câmpina, un tată, un om responsabil, care vrea să se schimbe ceva în bine, în oraş”.
Campanie de informare?!
La Ploieşti, în zona centrală, de luni de zile este postat un banner reprezentându-l pe senatorul Iulian Bădescu, iar la marginea de Nord a oraşului, pe un panou, este trecut numele preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în contextul promovării unui proiect de infrastructură, ca să amintim doar câteva dintre semnele preelectorale existente în ultima vreme. „Este vorba despre o simplă campanie de informare despre faptul că, atât Iulian Bădescu cât şi Mircea Cosma, sunt candidaţii USL, pentru că noi am avut nişte dezbateri şi lumea fost foarte interesată care sunt candidaţii USL. Deci nu este vorba despre nicio campanie electorală, dar este un model care s-a practicat şi de alte formaţiuni politice şi am preluat şi noi această idee de campanie de informare”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Daniel Savu.
Oamenii cred altceva
„Dacă au începu campania? Sigur că a început. Prin toate formele. Media, materiale informative pe stradă… Nu mi se pare corect, dar asta e, nu avem ce face”, a declarat un ploieştean. „Desigur că au început. Vedem afişe peste tot, în cutia poştală, pe străzi şi oriunde te duci. Toate partidele politice fac astfel de lucruri şi nu mi se pare deloc corect. Am o vârstă şi jocurile astea nu mai sunt deloc pe placul meu”, a explicat un alt ploieştean.
La nivel central, se discută despre data la care vor avea loc alegerile de anul viitor. S-a luat în calcul chiar şi posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Oamenii ar putea merge la vot în data de 18 noiembrie sau în 25 noiembrie 2012.
Carmen NEGREU
Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co