Actualitate

Creşte subvenţia!

O veste bună pentru agricultorii autohtoni care au de gând să ducă mai departe această ocupație. În anul 2018, un fermier român ar putea primi o subvenţie de 200 euro/hectar de la Uniunea Europenă, adică de aproximativ două ori mai mult decât în prezent.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a venit cu propunerea de atingere a acestui prag de subvenție cu doi ani mai devreme decât se preconiza. Oficialul a precizat și faptul că nu România este statul membru al Uniunii care are cele mai scăzute plăţi directe acordate agricultorilor,  Lituania, Estonia și Portugalia situându-se sub nivelul nostru.  Odată cu această majorare de la aproximativ 100 de euro la 200 de euro/hectar, până în anul 2020, plățile directe acordate vor crește cu aproximativ trei miliarde de euro. Se are în vedere și o simplificare a procedurilor de acordare a plăților directe, raportat la specificul țării noastre. Schema simplificată, conform comisarului european, ar viza fermele mici, fără încurajarea nemuncii sau a cheltuirii banului.

Ce vine în plus…
Sumei de 200 de euro/hectar i se vor adauga și alocări din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), care urmează să fie adoptat cel târziu până la finalul lui 2013. Prin PNDR și prin noul Regulament al Comisiei Europene pentru Agricultură se propun o serie de priorități pe baza cărora România își va stabili obiective astfel încât să obțină îmbunătățirea calității produselor agricole, comercializarea acestora la nivel local, creșterea suprafețelor fermelor mari și extinderea suprafețelor destinate agriculturii ecologice. Totul cu ajutorul inovării! A. R.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co