Administratie

Poiana Câmpina în mandatul 2008-2012 al primarului Aurel Duţă (PSD-USL)

Aurel Duţă s-a născut la Câmpina în 1956. A absolvit  Inst. Politehnic Bucureşti-Facultatea de Metalurgie, iar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Facultatea de Inginerie şi Management în Agroturism şi Alimentaţie Publică; master în Agroturism şi Alimentaţie Publică; brevet de manager în turism şi alimentaţie publică. Este membru PSD din 2000, deţinând funcţia de viceprimar în mandatul 2000-2004, apoi pe cea de primar, în mandatele 2004-2008-2012.

Poiana Câmpina – o comună în plină dezvoltare şi modernizare
Făcând o trecere în revistă a realizărilor din mandatul 2008-2012, primarul Aurel Duţă a marcat ceea ce este semnificativ pentru administraţia publică din Poiana Câmpina. „Aş aminti, în primul rând, finalizarea extinderii reţelei de canalizare, de aproximativ doi kilometri, cu toate greutăţile pe care le presupune o lucrare de acest gen, cu disconfortul generat de îngreunarea accesului pe drum. Dar s-a ajuns la final, iar acum toată lumea este mulţumită. O realizare de care eu sunt mulţumit este extinderea reţelei de apă, în toată localitatea, locuitorii beneficiind de apă potabilă de la robinet, cea ce mi se pare a fi un lucru de importanţă majoră, pentru nivelul unei comune de 5.200 de locuitori, cu atât mai mult cu cât acest aspect a ridicat probleme grele cetăţenilor, de-a lungul vremii. Tot în acest sens, am în vedere să mai realizez un foraj sau două, ca să avem o sursă independentă de apă – bineînţeles, dacă voi primi votul cetăţenilor pentru încă un mandat de primar-, pentru a nu mai depinde de apa celorlalţi. Oricum, sursele alternative sunt întotdeauna binevenite. Am vrut să pun în practică acest proiect, în aceşti patru ani, dar am întâmpinat opoziţie din partea unor consilieri care întrebau în mod pueril ce facem dacă nu e apă, dacă nu e potabilă. Până nu se investesc bani în forare, ca să vezi exact cum stau lucrurile, nu ai cum să ştii.
Mai există, de asemenea, printre realizările mele, trei străzi asfaltate. E vorba de strada Piţigaia, care de fapt este betonată, strada Măgurii, proaspăt asfaltată de câteva luni de zile doar, şi, cu ceva vreme în urmă, strada Sterieşti. Aş dori să menţionez faptul că până la acest moment al mandatului meu de primar, la nivelul localităţii noastre, doar drumurile judeţene erau asfaltate, în rest nefiind nici măcar un petic de asfalt. Ţin să precizez că în aproximativ două săptămâni, poate chiar mai devreme, voi începe asfaltarea a încă două străzi din satul Bobolia, strada Bisericii şi a Podului, iar în satul Poiana Câmpina, strada Răgman, cu multe dificultăţi, fiind în pantă şi destul de lungă, de aproape 2 kilometri. Am anunţurile date, licitaţia va avea loc pentru Podul Boboliei pe 22 mai, iar pe 30 mai, pentru strada Răgman. În această perioadă de campanie electorală, multă lume îşi va pune întrebarea, de ce se asfaltează acum, în prag de alegeri? Am dat anunţurile de la începutul anului. În mod normal, aceste lucruri ar fi trebuit să fie realizate, dar se dau în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Trebuie să aştepţi să primeşti acceptul lor, care se încadrează într-un anumit termen, dar care nu se respectă. După 30 de zile, au mai trecut vreo şase, şapte zile, după care ne-au mai cerut câte o lămurire, pe care ar fi putut să o ceară de la început, apoi iar au avut un termen să-mi răspundă, depăşindu-l şi pe acesta. Aşa s-a întâmplat că am depăşit cu o lună şi jumătate termenul. Nu ştiu ce să spun… Poate sunt eu prea suspicios, dar cum s-a instalat actualul Guvern, după două zile am primit „undă verde” pentru publicarea anunţului în vederea înscrierii pentru licitaţie, fixând şi data. Şi, culmea, într-o singură zi am primit şi acceptul! Să fie o întâmplare? Nu prea îmi vine să cred.
O altă realizare, de care sunt extrem de mulţumit şi pot spune că mi-am adus aportul în mod substanţial, este clădirea spitalului. Se cunoaşte despre acea perioadă când a avut loc acţiunea de închidere a spitalelor, afectându-ne şi pe noi. Din câte s-au închis, nu am auzit să se fi făcut ceva cu acestea. Eu am reuşit să concesionez spitalul din comuna noastră, găsind un investitor potrivit, firma Confind, pentru a face un centru de tratament. Evaluarea s-a făcut pentru aproape trei milioane de euro, astfel încât redevenţa anuală şi cu impozitul pe clădire depăşesc cinci miliarde de lei vechi. E o sumă deosebit de importantă pentru comună. Din experienţa mea, această sumă înseamnă să realizezi o stradă, nu prea mică, în jur de 8-900 de metri, să o asfaltezi, cu rigole betonate. În momentul în care acest centru va funcţiona, va genera peste 200 de locuri de muncă. Cred că va fi gata, în totalitate, la sfârşitul anului viitor. Va trebui să mă străduiesc să mă implic mai mult, să aduc investitori, pentru că foarte curând Uzina Poiana Câmpina îşi va muta activitatea doar în secţia de tractoare, restul fiind scos la licitaţie pentru vânzare. Sper ca prin cunoştinţele mele, prin eforturi insistente, să aducem câteva firme care să desfăşoare aici o activitate, să creeze locuri de muncă şi care să aducă bani pentru bugetul local”, a descris Aurel Duţă realizările sale înfăptuite în localitatea pe care o conduce, dar şi greutăţile pe care le întâmpină în implementarea unor proiecte.

Piedici administrative şi… electorale
„Legat de campanie, constat că, din păcate, există multe răutăţi. Chiar dacă în Consiliul Local Poiana Câmpina a existat o mai mare pondere a celor care fac parte din PSD, au fost situaţii sau sunt situaţii când nu e nevoie de aprobarea unui proiect cu o majoritate simplă, ci de două treimi, pe care nu am avut-o, mai ales în ultima parte a mandatului. În această perioadă, atitudinea celor care se află în opoziţie, în Consiliul Local, a fost foarte clară. Cred că au fost instruiţi în acest sens, să nu mai voteze niciun proiect de hotărâre de-al meu, pentru că nu e bine să mai realizez ceva. De exemplu, am scos la licitaţie, cu multe dificultăţi, nişte terenuri aride, pe prundul Prahovei, propice doar pentru dezvoltarea unor iniţiative private. Au început să se vadă rezultatele. Dintr-un teren părăsit, cu arbuşti, gunoaie aruncate de cetăţeni necivilizaţi, a apărut o parcare a unei firme, pentru utilaje grele, de mari dimensiuni. În acest moment, firma aduce la bugetul Primăriei Poiana Câmpina, numai prin taxa pentru mijloacele de transport, peste o jumătate de miliard de lei vechi. Ne pregătim acum, să mai scoatem la licitaţie un alt teren alăturat, unde va apărea, probabil, o staţie de beton şi o staţie de asfaltare, ale unei firme din zonă, şi de unde vor mai veni alţi bani la buget. Lumea nu prea ştie că noi, administraţia, nu avem de unde încasa bani, decât de la cetăţeni şi de la firmele pe care le atragem, prin taxele şi impozitele aferente. Se ştie că Petroutilaj se află într-o situaţie foarte critică, rămânând cu puţin peste o sută de angajaţi, având datorii la bugetul local, neavând certitudinea că le vor achita vreodată.
În toată această perioadă a mandatului meu, nu am avut bani, nu am avut sprijin, neprimind nicio finanţare, în afară de acei bani care se dau, aşa cum se ştie, pe o anume formulă, în funcţie de numărul de locuitori şi de suprafaţa localităţii. M-am înscris şi la alte programe, de mediu, canalizări etc.. Totul a fost bine şi frumos, proiectul meu a fost valabil, fiind acceptat, dar… nefinanţat. Ceea ce a depins de mine şi am putut să fac a fost realizarea de proiecte, în această perioadă de patru ani. Am proiecte, pentru toate străzile şi străduţele din comună. Sunt proiecte de modernizare care cuprind asfaltare, rigole betonate şi tot ceea ce mai este necesar. Am proiect şi în cartierul Gării, pentru canalizare, pe strada Pietriş. La momentul acesta dispun de documentaţii pentru aproape tot ce înseamnă nevoile prioritare ale localităţii. Dacă voi primi finanţare şi sprijin, le voi realiza pe toate, în aşa fel încât cetăţenii să poată simţi un confort necesar şi adecvat secolului în care trăim”, a mai spus primarul Aurel Duţă.

Încă un mandat pentru Aurel Duţă
Adresându-se concetăţenilor săi, Aurel Duţă a dorit să explice de ce vrea să candideze în continuare pentru funcţia de primar: „Doresc să fiu, în continuare, primarul localităţii Poiana Câmpina, pentru că am muncit mult pentru anumite proiecte pe care vreau să ajung să le finalizez şi mi se pare firesc să le duc tot eu, până la capăt. Nu în ultimul rând, îmi doresc să fiu în continuare primar, pentru că primăria a devenit, poate, prima casă, pentru mine, de multe ori familia fiind pe locul doi. Ţinta mea într-un nou mandat sunt drumurile moderne şi canalizarea. Apă avem, mai e nevoie, probabil, de o extindere a reţelei electrice, existând anumite zone potenţial construibile, care sunt căutate. Mi se pare normal ca utilităţile de pe domeniul public să le asigure administraţia. Îmi doresc să modernizez localitatea, să o înfrumuseţăm, dar la parcuri sau orice altceva încântă ochiul, să ajungem după ce realizăm lucrurile cu adevărat importante. Aşa am început, de fapt: extinderea reţelei de apă s-a făcut tot în mandatul meu, la fel şi reţeaua de gaze din Bobolia s-a început în mandatul meu de viceprimar cu eforturi mari. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co