Cultura

Ploieştiul – capitala culturii

Ploieştiul a fost, săptămâna trecută, capitala culturii naţionale. Consiliul Judeţean Prahova, având ca parteneri Academia Română şi Fundaţia Constantin Stere, a  organizat „Ziua culturii naţionale”, în cadrul căreia a fost omagiat scriitorul şi omul politic Constantin Stere, personalitate strâns legată de judeţul Prahova, unde a trăit şi a scris. La eveniment au luat parte vicepreşedintele Academiei Române, Marius Sala, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, dar şi oameni de cultură precum Eugen Simion, Mihai Cimpoi sau Victor Socaciu.
Recunoaşterea meritelor lui Constantin Stere în viaţa culturală a fost posibilă cu ajutorul lui Mircea Cosma, care a început să facă diferite demersuri încă din 2001. Anul trecut, însă, au fost alocate fondurile necesare de la bugetul judeţului şi conacul familiei Stere a fost transformat în muzeu memorial, fiind reabilitată întreaga clădire. „Nu există altcineva, în istoria poporului român, care să aibă acest merit. Geniul lui strălucitor şi unic face să nu se îngroape, după ce politicienii români, în 1920, l-au îngropat, ci să se aşeze aici la Ploieşti, să se înrudească cu nobila familie Radovici şi Mircea Ionescu-Quintus”, a declarat Mircea Cosma.
Oamenii de cultură veniţi din Basarabia au ţinut să aducă la Ploieşti un mesaj din partea compatrioţilor: şi peste Prut, 13 ianuarie a fost decretată Ziua culturii. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co