Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Peste 28.300 de şomeri în Prahova

bursaCriza îşi spune cuvântul în Prahova. Numărul persoanelor care îşi pierd locurile de muncă este tot mai mare de la lună la lună, rata şomajului ajungând la 9%. În primele două luni ale anului, s-au anunţat, deja, 300 de disponibilizări.

Altădată un judeţ care se mândrea cu industria sa, Prahova a ajuns să numere, conform ultimelor date statistice în vigoare la începutul acestui an, nu mai puţin de 28.321 de şomeri, ceea ce înseamnă o rată de 9%. În municipiul Ploieşti, aceasta este de 3,8%, iar în ceea ce priveşte localităţile situate pe Valea Prahovei, probleme mari sunt la Azuga – 7,5%. La polul opus se situează oraşul Buşteni, cu o rată a şomajului de 3,3%.

Semne rele
Dacă anul 2009 s-a dovedit a fi cu adevărat dezastruos, nici începutul lui 2010 nu are deloc semne bune. „În primele zile ale anului, nu mai puţin de 250 de persoane s-au prezentat la agenţie pentru a depune dosare pentru alocaţie de şomaj”, a declarat şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Câmpina, Liliana Vasile, care speră ca odată cu venirea primăverii, societăţile de construcţii să-şi reia activitatea şi să se reducă numărul persoanelor care, în prezent, nu au posibilitatea de a-şi câştiga existenţa. Asta înainte să se ajungă la procentul prognozat de 10% la nivel naţional. „Nu am unde să fac treabă, nu am serviciu, şi ca mine sunt mulţi alţii. E o bătaie de joc. Este criză, e adevărat, dar s-au distrus fabrici, se dau oameni afară şi statul nu a făcut nici un program pentru reconversia forţei de muncă. Când dai afară, e normal să încerci să dezvolţi un alt domeniu, pentru a orienta oamenii spre alte locuri de muncă. E vai de noi”, a declarat Tudor Oprea, unul dintre prahovenii care nu-şi găsesc o slujbă.

Sunt şomer cu facultate!
Printre cei care nu au loc de muncă se numără şi persoane cu studii superioare. Goana unor tineri după o diplomă de licenţă nu le aduce, automat, şi o slujbă. Din păcate, există o tendinţă de a urma cursurile unei facultăţi doar de dragul de a avea o diplomă. Este păcat, pentru că tinerii nu se orientează spre meserii care sunt cerute pe piaţa muncii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, Sorina Florescu.
În judeţul nostru, sunt înregistraţi, potrivit statisticilor, 1.926 de şomeri cu studii superioare, dintre care 1.275 primesc indemnizaţie de şomaj. Chiar dacă ponderea celor cu facultate este mult mai mică decât a celor care nu au calificare superioară, şi numărul de locuri de muncă disponibile pe piaţă pentru această categorie este foarte mic.
Săptămâna trecută, de exemplu, pentru şomerii cu studii superioare erau disponibile pe listele AJOFM doar 21 de posturi.
Adrian Crişan este absolvent de studii superioare, dar în prezent e şomer. Informatician de profesie, tânărul spune că a lucrat la firma respectivă chiar în domeniu, dar recunoaşte că este foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă, dacă nu ai experienţă. „Am lucrat efectiv un an şi patru luni. Chiar într-o profesie pentru care m-am pregătit, dar cei mai mulţi angajatori vor experienţă de doi ani, minim. Săptămâna asta, de exemplu, nu există cereri pentru informaticieni. Dacă nu găsesc şi nu găsesc, o să mă reprofilez”, spune Adrian.
Din cei 1.926 de şomeri cu studii superioare, din Prahova, 1.105 sunt femei. De cele mai multe ori, acestea au altă pregătire decât pentru meseriile cerute acum pe piaţa muncii. Şi asta pentru că angajatorii au nevoie mai ales de consilieri de vânzari, coordonatori de activităţi de producţie, secretare cu studii superioare şi mai puţin de ingineri sau jurişti, calificări des întâlnite în rândul forţei de muncă.
Cât despre profesori, în loc să se facă angajări, 500 de cadre didactice vor ieşi din sistem numai în Prahova.

Numai pentru lunile ianuarie şi februarie 2010, cinci societăţi comerciale au trimis la AJOFM Prahova notificări că vor să disponibilizeze aproape 300 de persoane.

Lista neagră a şomajului
pe Valea Prahovei:

– Azuga – un total de 254 de şomeri, o rată de 7,5%;
– Buşteni – un total de 227 de
şomeri, o rată de 3,3%;
– Sinaia – un total de 313 şomeri,
o rată de 3,9%;
– Câmpina – un total de 1.177 de şomeri,
o rată de 4,6%;
– Băicoi – un total de 606 şomeri,
o rată de 4,6%;
– Ploieşti – un total de 4.938 de şomeri, o rată de 3,8%.

Ralucxa EPARU, Relu NISTOR

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co