Actualitate

Când poliţiştii sunt aproape de oameni

ajutor-umanitar-(4)Doi gemeni cu handicap, înscriși la Centrul Şcolar Special din Breaza, au șansa unei vieți mai bune grație nobleții sufletești a semenilor săi. Autoritățile locale s-au implicat în recuperarea lor după o intervenție chirurgicală, iar un polițist de proximitate îl duce, zilnic, cu mașina la Secția de Fizioterapie a Spitalului Municipal Câmpina.

Povestea celor doi copii o știe bine învăţătoarea Cristina Stoian, din cadrul Centrului Şcolar Special din Breaza. Prin natura profesiei, asigură şcolarizare şi la domiciliul copiilor, în cazul celor care nu se pot deplasa din motive medicale.
Este și cazul gemenilor Ionuţ şi Florin Ivan, din Câmpina, care au o situaţie deosebită atât în ceea ce priveşte starea de sănătate cât şi starea materială a părinţilor. Cei doi copii, în vârstă de 11 ani, au fost diagnosticaţi cu tetrapareză spastică şi handicap mintal moderat, în cazul lui Florin, respectiv cu parapareză spastică şi tulburări mentale severe şi asociate, în cazul lui Ionuț. Parapareza şi tetrapareza presupun o atrofiere a muşchilor, deci copiii nu pot merge pe propriile picioare.

Intervenţie chirurgicală
Învăţătoarea Cristina Stoian, preotul Gheorghe Gâţă, din Breaza, împreună cu soţia sa şi cu mulţi alţi oameni cu suflet mare s-au implicat financiar, strângând bani pentru ca aceşti copii să poată fi operaţi la Bucureşti, pentru alungire de tendoane. Operaţia, deloc uşoară, a fost suportată cu bine de cei doi gemeni. Dar greul de abia acum începe, prin exerciţii de recuperare de durată, care vor duce, în final, la posibilitatea ca gemenii să ajungă să meargă, cumva, pe picioarele lor. Abordat de către mama copiilor, primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, a convins medicii din Spitalul Municipal să accepte să facă gratuit, recuperarea copiilor.
Învăţătoarea Cristina Stoian s-a adresat redacţiei săptămânalului „Valea Prahovei”, încercând să găsească o soluție pentru transportul celor doi copii de la locuinţa lor, la Spitalul Municipal – Secţia Fizioterapie- şi înapoi, acasă.

Ajutor în uniformă
Primele persoane la care redactorii au apelat au fost și cele care s-au oferit să dea o mână de ajutor. Este vorba despre agenții Compartimentului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina. Cunoşteam faptul că aceștia sunt oameni deosebiţi și nu a fost nevoie să ducem povestea tristă a lui Florin şi Ionuţ Ivan la bun sfârșit, că agentul şef principal Ciprian Geambaşu s-a oferit să-i transporte el pe copii, cu maşina personală.
Plin de modestie, omul legii a refuzat să scriem despre gestul său și a trebuit să dăm dovadă de multă persuasiune pentru a-l convinge să facem publică implicarea sa în acest caz.

Modestie
L-am întrebat pe Ciprian Geambaşu care a fost primul gând care i-a venit în minte, atunci când a acceptat să-i transporte pe copii: „M-a încercat un sentiment de compasiune. Dar nu numai mila te determină să iei o astfel de decizie. Frământările, trăirile tale interioare, experienţa de viaţă, în munca cu oamenii pe care eu am ales-o, căreia m-am dedicat, nu te poate lăsa indiferent faţă de necazurile semenilor tăi. Mă simt omul comunităţii din care fac parte, mă confund cu ea. Nu pot privi lumea dintr-un clopot de sticlă sau doar de la nivelul gradelor de pe umeri. Nu în ultimul rând sunt şi părintele unui copil care a avut probleme de sănătate. Am propria experienţă de viaţă. Este o certitudine pentru mine faptul că în rezolvarea problemele pe care le au oamenii, fiecare dintre noi avem nevoie de sprijinul celuilalt”.
Tratamentul de recuperare al celor doi copii va dura aproximativ o lună de zile. Dacă vor fi situaţii când agentul nu-i va putea duce la spital pe copii, fiind prins cu treburile specifice meseriei, unul dintre colegii săi va face acest lucru.

Esența meseriei
Într-o definiţie dintre multe altele, „poliţia de proximitate reprezintă mijlocul de realizare a unei legături între poliţie şi cetăţeni, determinând-o pe cea dintâi să răspundă de activitatea sa în faţa cetăţenilor şi să ţină cont de ceea ce îi afectează pe aceştia”. Fără să ne prevalăm de exprimări academice este relevant pentru noi toţi, faptul că agentul şef principal Ciprian Geambaşu, prin gestul altruist pe care l-a făcut, poate defini, simplu, ce anume reprezintă „poliţia de proximitate”: să fii aproape de oameni şi să ajuţi.Lucian IANCU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co