Pericol de gradul IV în Bucegi
Turiştii sunt sfătuiţi de salvamontişti să nu abordeze traseele montane deoarece sunt extrem de periculoase în această perioadă.
Chiar dacă vremea s-a încălzit, zăpada este instabilă şi în orice moment se pot produce avalanşe. Consultaţi-vă cu oamenii muntelui şi ţineţi cont de informaţiile pe care aceştia vi le oferă. Pe o scală de la I la IV, riscul ca zăpada să se disloce este maxim. Din acest motiv, este indicat să urcaţi pe Platoul Bucegi numai cu istalaţiile de transport pe cablu şi să evitaţi drumeţiile. „Zăpada căzută în ultimele săptămâni este foarte periculoasă, deoarce este foarte mare şi s-a depus peste cea căzută acum două luni. Traseele rămân închise pe abruptul prahovean şi îi sfătuim pe turişti să nu se aventureze. Cel mai bine, să folosească în Buşteni telecabina, iar în Sinaia telegondola şi telecabina”, a precizat salvamontistul George Cotinghiu.
Atenție la indicatoare
Declanşarea avalanşelor este determinată de efectul acţiunii de topire şi îngheţare a zăpezii. Accidentele se pot preveni dacă se respectă indicatoarele „Atenţie pericol avalanşe” sau „Traseu accesibil numai vara”. Dacă, totuşi, sunteţi pe munte şi vă aflaţi pe un traseu care prezintă pericole, luaţi-vă mai multe măsuri de siguranţă. Nu traversaţi văile, hornurile şi pantele înclinate, acoperiţi-vă căile respiratorii cu un tifon şi legaţi-vă la mijloc un şnur de avalanşă lungă de 15 metri. Dacă, totuşi, sunteţi surprinşi de căderile de zăpadă, trebuie să ţineţi membrele depărtate, capul sus şi să vă menţineţi deasupra zăpezii. Orice problemă trebuie anunţată la numărul 0Salvamont sau 112, iar o echipă se va deplasa imediat la locul accidentului.Adelina ANEI