Cultura

Pelerinaj la icoana făcătoare de minuni

Credincioșii din tot județul au venit, în ultimele zile ale săptămânii trecute, la Catedrala Eroilor Tineri din Ploiești, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini.

Opera, deși este doar o replică a celebrei icoane, este adusă de trei ani la Ploiești și de fiecare dată manifestarea adună mii de credincioși. În acest fel, preoții de la această biserică celebrează și hramul Sfântului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Pentru ca toți cei dornici să poată veni să se închine icoanei, aceasta a fost expusă timp de cinci zile și a putut fi vizitată inclusiv noaptea. Trihirusa, așa cum se mai numește icoana, are o poveste interesantă.
“Istoria ei se leagă, în secolul VIII, de Ioan Damaschin, căruia scriind despre Maica Domnului și fiind în timpul execuțiilor, i s-a tăiat mâna. Ion Damaschin s-a rugat cu lacrimi, cu evlavie, ca să îl vindece, ca să-l tămăduiască”, a declarat preotul paroh al Catedralei Eroilor Tineri, Constantin Băzăvan.

De la Muntele Athos
În 1779, icoana a fost adusă de la o mănăstire de pe Muntele Athos la Mănăstirea Neamț, de către Sfântul Cuvios Paisie și de atunci merge în lung și în lat prin țară, fiind folosită atât la procesiuni cât și în vreme de calamități. Oamenii spun că vin an de an să se închine Maicii Domnului din icoană și cred că gestul lor le aduce sănătate.
“Am venit întotdeauna când a fost adusă icoana Maicii Domnului și cred că e pentru binele nostru, pentru sănătate“, a spus o femeie din multele care au venit în pelerinaj la obiectul religios.
Odata cu icoana, de la Mănăstirea Neamț a fost adus într-o raclă specială și craniul Sfântului Simeon, donat lăcașului chiar de către Ștefan cel Mare.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co