Politica

Onorurile de 1 Decembrie şi onor politicienii

Lipsa preşedintelui Traian Băsescu de la ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României, invitat să participe, în perioada 01-02 decembrie, la Summit-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a avut loc la Astana – Republica Kazahstan – a generat reacţii politice şi în plan local.

Conform Constituţiei, onorurile militare de la festivităţile Zilei Naţionale trebuia primite de către al doilea om în stat, respectiv Mircea Geoană. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, fiind primite de prim-ministrul Emil Boc, al patrulea om în stat. „Din punctul meu de vedere, procedura a fost absolut corectă. Am văzut şi reacţia preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, am văzut şi comunicatul de presă transmis de reprezentantul Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Ni s-a spus că nu a fost o substituire a funcţiei Preşedintelui. Primul ministru, Emil Boc, a fost delegat de către preşedinte la acea manifestaţie, care s-a desfăşurat pe 1 decembrie, să-i ţină locul. Este logic şi normal ca persoana care a fost desemnată de preşedinte să primească onorul în locul domniei sale. În cazul în care preşedintele ar fi lipsit şi nu ar fi existat delegare pentru activităţile respective, este clar că preşedintele Senatului ar fi preluat atribuţiile, conform Constituţiei. În cazul în care a fost o acţiune în care a numit şi delegat pe cineva să-i ţină locul, este clar că trebuie să se ţină cont de acest fapt”, a declarat deputatul prahovean Cristian Burlacu (foto).
Surpriza de la faţa locului
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declarase în presa centrală faptul că fusese anunţat pe 30 noiembrie, pe linia protocolului de la Senat, prin procedura normală, că-i îi va ţine locul preşedintelui la manifestările de Ziua Naţională. „Am primit şi instrucţiunile pentru prezentarea onorului militar, că aşa se face, ţi se comunică unde să stai, câţi paşi să faci etc. De dimineaţă, când am ajuns la Arcul de Triumf, au venit cei de la protocol, de la Senat, să îmi spună că vine Boc şi că primeşte el onorul militar. Boc nu are nici dreptul, nici căderea să primească onorul militar, iar Constituţia şi ordinele MApN stabilesc clar ierarhia în astfel de situaţii. Dar aş vrea şi eu să ştiu cine a dat ordinul şi pe ce linie”, a spus Geoană.
Subiectul a stârnit interes chiar şi în cercurile politice cele mai îndepărtate. „Ce aş putea să spun, cu privire la momentul 1 decembrie? Sfidează orice lege din ţara asta! Preşedintele Băsescu nu are nici măcar bunul simţ de a anunţa anumite etape care urmează să aibă loc. Totul se face în spatele uşilor închise. Niciodată nu se ia o hotărâre, la vedere”, a spus preşedintele organizaţiei PC Telega, Liviu Grecu. Carmen NEGREU

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co