Actualitate

Nu vor să semneze contractul cadru cu CAS

Nu vor să semneze în alb. Este problema medicilor de familie prahoveni care refuză să semneze Contractul Cadru cu Casa de Sănătate pe doi ani.

Atitudinea lor este generată de faptul că fila de buget pe 2012 este necunoscută acum şi prin urmare medicii vor semna un cec în alb fără să ştie despre ce bani se discută. Aceştia spun că noua legislaţie îi va băga în faliment pe mulţi dintre ei. “În mod sigur reducerea cu aproape 45% din veniturile cabinetului pentru mine, cel puțin, va însemna faliment. Plus celelalte noi prevederi care au fost introduse în noul contract”, a declarat dr. Viorica Ion, medic de familie din Ploieşti. “În condițiile în care cheltuielile cabinetului sunt constante sau eventual vor crește, este clar că nu se va mai putea susține activitatea, deci nu vom mai avea bani pentru plata salariilor, pentru plata utilităților, pentru plata tuturor contractelor cu furnizorii, pentru că trebuie să înțelegem că venitul cabinetului nu este venitul medicului, așa cum se vehiculează peste tot. Medicul nu beneficiază de toți banii pe care îi facturează la Casa de Asigurări”, a explicat dr. Gabriel Surdu.

Probleme pentru toți
Nici pacienţi nu scapă neatinşi de noua procedură. Prin eliberarea unei singure rețete la trei luni pentru bolile cronice şi din cauza plafonului orientativ la prescrierea de medicamente, şi bolnavii vor avea de suferit.
“Nu ştiu cum aş putea să mă abţin să nu mă îmbolnăvesc trei luni. Am diabet şi probleme cu tensiunea, deci mi-ar fi imposibil să nu vin la medic. Chiar nu înţeleg unde vor să ne aducă guvernanţii?”, se întreabă Maria Dinu, una dintre pacientele unui medic de familie.
“Vom informa pacienţii şi vom strânge semnături de la aceştia ca să înţeleagă că nu ne putem continua activitatea pe bazele noului contract cadru pe care nu-l vom semna, că nu este de semnat. Cum nu avem fonduri stabilite pe fila de buget 2012, nu putem semna în alb. Banii sunt tot mai puţini în sistemul sanitar şi se strânge cureaua pe seama pacientului. Nu ştim dacă se va rezolva ceva, dar noi ne pregătim de proteste”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr. Simona Schnelbach.
Contractele actuale cu CAS ale celor peste 360 de medici de familie din judet vor expira la 31 martie, iar la 1 aprilie aceştia ar trebui să semneze un nou contract.
Reprezentantii Colegiului Medicilor Prahova spun însă că aşteaptă încă rezultatele negocierilor. Raluca EPARU


To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co