Sanatate

Nimeni nu agreează coplata

birou-internariÎncepând cu 1 aprilie, pacienţii internaţi la Spitalul Municipal Câmpina plătesc la externare suma de zece lei ca valoare a coplăţii stabilită de conducerea unităţii medicale. Bolnavii, însă, nu privesc cu ochi buni această taxă.

“Mizerie curată! La cât suntem de necăjiţi, mai se bucură tot la noi, amărâţii, să dăm câte un leu. Mi se pare aiurea… Nu mai au de unde să mănânce, să trăiască ei mai bine decât noi.”

“Nu sunt de acord cu ea. Nu pică bine în situaţia critică în care e ţara. Este o problemă…”

“Eu sunt pensionată de boală şi la 500 de lei pensie, dacă mai plăteşti şi o taxă nu e prea convenabil, dar ce să facem? Trebuie să ne conformăm când ne trebuie internare.”

Conducerea Spitalui Municipal Câmpina este de părere că acestă coplată este sortită eşecului. “Măsura o înţelegem ca obligaţie la nivelul unor înţelegeri ale statului nostrum cu partenerii europeni. E mai greu de înţeles, însă, forma în care a fost finalizată şi enunţată, pentru că aşa cum este nu produce efectele scontate şi în niciun caz nu se încasează sumele pe care Ministerul Sănătăţii se aştepta să le producă”, a declarat  managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu.
Mai mult decât atât, această taxă îi poate face pe anumiţi pacienţi să refuze o internare de care poate depinde viaţa lor. “Coplata, în forma aceasta, descurajează, practic, pacientul să se trateze la timp, din moment ce urgenţa nu plăteşte, iar cronicul da.
Trebuie să înţelegem că un pacient tratat în timp util este tratat cu nişte costuri mult mai mici decât atunci când nu ajunge urgenţă”, a spus medicul Călin Tiu.
Taxa de zece lei nu este plătită de pacienţii cu handicap sau cu boli cronice, gravide şi lăuze, minorii şi persoanele cu pensii sub 740 de lei pe lună. Coplata nu se percepe nici la serviciile de urgenţă. E. T.

 

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co