Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Mai multe produse tradiţionale prahovene

Produsele tradiționale prahovene fac deliciul tuturor târgurilor de profil din țară sau din străinătate.  Și asta pentru că salamul, cașcaveaua sau brânza telemea preparate în Prahova după rețete numai de producători știute au un gust extraordinar, după care se dau în vânt toți.

Francez să fii și tot nu poți sta deoparte când ți se pune în față palinca sau țuica nobilă. Producătorii prahoveni au înțeles ce mină de aur e chiar în gospodăria lor și solicită Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova certificate de atestare a produselor tradiționale romănești, devenite adevărate brand-uri atât în țara noastră, cât și în străinătate. În prezent, la  DADR Prahova există alte trei cereri de certificare: pâinea de Păcureţi, pâinea de Păuleşti și salamul de Sibiu produs la Sinaia. “Beneficiarii acestor atestate au de câștigat, în sensul că pot vinde produsele respective atât pe piețele din România, cât și pe cele din Uniunea Europeană. Practic, acest atestat reprezintă pentru ei o marcă înregistrată, fiind protejați de statul român pe teritoriul tuturor statelor din Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al DADR Prahova, Marian Marcu.

Tehnici speciale
Produsele tradiţionale se bucură de tehnici speciale de fabricare, iar calitatea lor este net superioară celor de producție industrială. Certificarea unui produs local tradițional se face la maxim trei luni de la data depunerii actelor. “Solicitantul trebuie să facă dovada că produsul respectiv este, cu adevărat, unul cu rădăcini în localitatea respectivă și, totodată, să facă dovada că la producerea respectivului produs trebuie să folosească atât tehnologia, cât și uneltele tradiționale. Este exclus să se folosească materiale din inox, deci se merge numai pe lemn, în cazul țuicii, de asemenea, numai cazane din aramă sau din ceva similar, din cupru…”, a explicat Marian Marcu.
În ultimii trei ani, DADR Prahova a certificat șapte produse în Registrul Produselor Tradiționale din România. Este vorba despre brânza, telemeaua și cașcavalul de Bătrâni, cașcaveaua de Doftana, țuica și palinca de Chiojdeanca, țuica de Bertea și țuica nobilă de Măneciu. România are o serie întregă de mărci de produse protejate. Cârnații de Pleșcoi, cașul de Oaș, brânza de Moeciu, horinca de Maramureș și salamul de Sibiu nu pot fi  produse în alte țări ale Uniunii Europene, decât cu acordul producătorilor autentici. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co