Actualitate

Autorităţile sunt cuprinse de febra asfaltărilor

Se lucrează de zor la asfaltarea Drumului Naţional nr. 1, pe Valea Prahovei. Drumarii au înaintat cu lucrările şi acum se toarnă bitum în Sinaia. La fel se întâmplă și în alte locuri, cum ar fi cartierul Ghighiului din Ploiești, dar nu toți prahovenii sunt norocoși. În Poiana Câmpina, nu ajung banii pentru finalizarea unor astfel de lucrări și nici rețeaua de canalizare nu se extinde.

Se circulă greu pe DN 1 în zona Sinaia, deoarece au început concediile şi foarte mulţi turişti vin în staţiuni pentru petrecerea timpului liber și se mai derulează și programul de asfaltare a acestei artere. Localnicii spun că drumul arăta jalnic pe variantă. Era plin de gropi, iar şoferii îşi nenoroceau maşinile, mai ales că de obicei se circulă cu viteză. Şi pietonii care treceau prin zonă se temeau pentru viaţa lor. Din cauza craterelor din asfalt s-au petrecut foarte multe accidente, în care au fost implicaţi şi pietoni. Acum, se lucrează la refacerea părţii carosabile şi s-au finalizat şi toate pasarelele pietonale. „Este foarte bine că se lucrează pentru că ne era şi ruşine cu drumul ăsta. Nu puteai să circuli cum trebuie cu o maşină, pentru că, atunci când ajungeai la munte, dădeai în toate gropile şi te zdruncina în toate felurile. Noi ne bucurăm că după atâţia ani au reuşit să termine şi pasajele de trecere peste DN1. La Haltă am văzut peste zece accidente, pentru că maşinile aveau viteză, şoferii trăgeau brusc de volan pentru a evita gropile şi loveau pietonii care mergeau pe marginea drumului”, a povestit Costică Anghel.
În curând, firma executantă îşi va muta utilajele pe Posada, acolo unde gropile au apărut precum ciupercile după ploaie. Până se vor încheia lucrările, circulaţia va fi îngreunată pe Valea Prahovei din cauza restricţiilor din trafic. Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să nu depăşească coloana şi să nu blocheze intersecţiile. De asemenea, cei care doar tranzitează zona, pot alege rutele ocolitoare, DN 72 și DN1 A.

Asfalt în cartierul Ghighiului
Brazi, Tinosu, Pietroșani, Tătărani, Aluniș, Șirna și Drăgănești vor fi, în sfârșit, asfaltate. Nu este vorba despre localitățile prahovene cu aceste nume, ci despre niște străzi care vor fi amenajate cum trebuie în cartierul Ghighiului din Ploiești și care poartă aceste denumiri. Cartierul respectiv face parte din domeniul privat al municipiului şi a fost parcelat în vederea atribuirii unor loturi de teren tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, potrivit prevederilor Legii nr. 15/2003. Conform prevederilor în vigoare, autoritățile locale ar fi trebuit să se ocupe încă de la început de infrastructura acestei zone. “A fost semnat contractul cu constructorul care va asfalta aceste străzi. Vă pot spune că termenul de execuţie este de şase luni şi valoarea contractului este de 245.000 de lei”, a declarat viceprimarul Ploieştiului Cătălina Bozianu. Tinerii care au primit acolo teren și-au făcut cu mare greutate locuințele pentru că nu erau racordate la utilități. Abia acum, au fost finalizate lucrările de extindere a reţelei de apă potabilă, iar în prezent sunt în derulare cele de extindere a reţelei de canalizare, inclusiv racorduri.

Din ce în ce mai rău
Primarul din Poiana Câmpina își propusese să asfalteze drumul din centrul comunei, dar visul i s-a spulberat în actuala cconjunctură de criză. A fost anunţat că nu mai vin bani pentru asfaltarea respectivă, de la Consiliul Judeţean Prahova, și aceasta nu a fost singura lovitură financiară pe care edilul și locuitorii comunei au primit-o. În sensul că nu mai sunt alocaţi bani de la Guvern, cel puţin pentru moment, pentru definitivarea lucrării de introducere a canalizării pe drumul către Proviţa. Mai mult, edilul şef a primit şi o factură de la constructor, în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi, bani pe care nu are de unde să-i ia. „Extinderea de canalizare, pe care o avem prin Ordonanţa 7, este blocată în acest moment. Am reuşit, totuşi, să închidem un tronson, care este funcţionabil acum, dar a mai rămas tronsonul de pe strada Proviţei. Lucrările au fost sistate din cauza lipsei de fonduri. Noi nu am primit banii necesari pentru a plăti constructorul. Avem deja o restanţă de 2,5 miliarde de lei vechi, pentru lucrările deja realizate”, a declarat primarul comunei Poiana Câmpina, Aurel Duţă.
Edilul ar dori să ajungă la o înţelegere cu cel care efectuează lucrarea, pentru a livra banii mai târziu. Însă, ştie că nu prea are şanse şi acum se vede nevoit să înghită în sec atunci când aude tot felul de cuvinte la adresa sa şi a instituției pe care o conduce. În acest context, Poiana Câmpina este una dintre localităţile în care s-au schimbat foarte puţine lucruri din 1989 încoace. Şi totul pleacă de la faptul că judeţul nu prea s-a uitat niciodată către această comunitate, financiar vorbind, după cum afirmă oamenii locului.
Redacţia Valea Prahovei

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co