Locuri de ieri, poveşti de azi la Pedagogic
Reprezentanţii Colegiului Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti au dat startul proiectului educaţional „Locuri de ieri, poveşti de azi”, prin care elevii sunt sprijiniţi de către cadrele didactice să înveţe istoria într-un mod plăcut şi ingenios.
La acţiunea care a avut loc săptămâna trecută, au participat atât elevi ai liceului „Jean Monnet” şi din şcoala generală cu clasele I-VIII Bertloth din Ploieşti, dar şi elevi din şcoli din Brazi şi Văleni de Munte. „Considerăm o datorie morală să prezentăm spiritulitatea românească plecând de la legende care învăluie cetăţi, castele şi oraşe din România cât şi oraşe din Europa, precum Roma, Veneţia sau Constantinopol. Toate aceste lucruri vor fi prezentate elevilor în cadrul unuei istorii prezentate altfel. Ce ştiu elevii despre cetăţi, castele şi oraşe vor fi acum mai bine cunoscute prin intermediul colajelor, filmuleţelor şi chiar prin excursiile pe care le vor face în cadrul acestui proiect, când vor lua contact cu istoria reală, vizitând vestigii ale istoriei româneşti” a declarat Marian Butnaru, profesor de istorie din cadrul Colegiului Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti.
„Acesta este un proiect iniţiat de către Colegiul Naţional „Jean Monnet” şi are ca şi colaboratori şcoala de la Negoieşti-Brazi, Colegiul „Nicolae Iorga” de la Văleni şi şcoala I-VIII Berthlot. Este un proiect pentru valorificarea a tot ceea ce înseamnă cultură, patrimoniu şi crearea unui spirit pozitiv faţă de valorile naţionale” a declarat Ilena Grigore, profesor de istorie din cadrul Colegiului Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti.
Aprecierea elevilor
Elevii din unităţile de învăţământ implicate în proiect au fost extrem de încântaţi de tema aleasă .”Mi-a plăcut foarte mult ideea acestui proiect şi am luat parte la el de cum am auzit. Am avut ocazia să aflu atât de multe lucruri interesante despre castele şi cetăţi. Chiar am făcut o lucrare despre castelul Peleş şi acum de abia aştept să mă duc să-l şi vizitez” a declarat o elevă implicată în proiect. „Eu m-am ocupat în lucrarea mea de mai multe oraşe. În principal m-am ocupat de Cluj, Bucureşti şi Sibiu. Până să citesc despre ele, nu ştiam cât de plină de istorie este ţara noastră şi câte locuri deosebite avem. Mă bucur că facem astfel de proiecte pentru că învăţăm istoria într-un mod mult mai plăcut decât la ore”, a explicat o altă elevă.
La deschiderea proiectului, care se va întinde pe mai mulţi ani, au luat parte şi autorităţile locale dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova. „Este o mare bucurie şi tristeţe în acelaşi timp pentru mine acest proiect. Eu fiind o fostă elevă a acestei şcoli, recunosc că aş fi dorit să pot participa şi eu la un aşa proiect interesant. Felicit profesorii pentru această idee deosebită şi sper ca astfel de proiecte să fie făcute în tot mai multe şcoli din judeţ”, a declarat inspectorul şcolar din cadrul ISJ Prahova Mariana Gheorghe. Peste 100 de elevi din cele patru unităţi şcolare sunt implicate în proiectul ”Locuri de ieri, poveşti de azi”. Mariana BADEA