Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Localnicii din Secăria, terorizaţi de mistreţi

IMG_1524Porcii mistreţi fac ravagii în grădinile localnicilor din Secăria. Înfometate, animalele sălbatice vin în fiecare noapte şi distrug culturile.

Disperaţi, oamenii nu ştiu ce să mai facă. Le este teamă să stea la pândă şi să-i alunge, deoarece sunt foarte periculoşi şi pot ataca oricând.
„Mi-au distrus munca din ultimele luni. Nici nu ştiu ce să mai fac. Dacă nu mai muncesc pământul, nu am din ce să trăiesc, iar dacă pun recolte, sunt distruse de mistreţi. Noi, aici, la ţară, nu avem salarii şi facem mâncare din ce producem în grădină, iar animalele le hrănim cu cartofi, lujeri şi sfeclă”, a povestit Maria Comşa.
Într-o singură noapte, mistreţii au năruit munca a zeci de localnici. Au distrus brazdele cu ceapă, morcovi, fasole şi cartofi.
Localnicii spun că au mai avut probleme cu animalele sălbatice şi în anii trecuţi, însă de data asta au făcut ravagii. Tot ce au pus în grădini s-a dus pe apa sâmbetei.
„Toată lumea se vaită. Mulţi au fost nevoiţi să muncească de patru ori în urma animalelor, pentru că au râmat pământul. Am muncit în zadar. Acum, soţia mea e la grădină. Pune iar cartofii pentru că într-o noapte mistreţii i-au scos pe toţi. Sunt foarte mulţi, nimeni nu îi vânează şi nu mai au mâncare suficientă în pădure”, a spus Ioan Buruiană.

Soluție împotriva fiarelor
Silvicultorii din zonă cunosc această problemă, însă măsurile se lasă aşteptate. Localnicii nu pot cere la nesfârşit ajutorul acestora şi au început să folosească o soluţie iritantă pentru mistreţi. Astfel, animalele nu mai intră în grădini, deoarece sunt deranjate de mirosul înţepător. „Sunt foarte multe exemplare. Noi am anunţat Serviciul de Vânătoare care funcţionează pe raza noastră administrativă şi dânşii mi-au trimis câţiva muncitori, care au aplicat o soluţie în locurile pe unde au intrat. Pagubele sunt foarte mari, pentru că au venit pe plantaţiile de cartofi. Oamenii le-au refăcut, însă au fost din nou stricate. Parcă ne luptăm cu morile de vânt”, a declarat primarul comunei Secăria, Iulian Popa.
Până la implementarea unor măsuri concrete, oamenii stau noapte de noapte cu frica în sân. Animalele intră mai ales în gospodăriile situate la marginea comunei, iar oamenii au ajuns să doarmă cu schimbul, deoarece stau la pândă şi fac gălăgie pentru a speria mistreţii.Adelina ANEI

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co