Sanatate

Liber la tuse convulsivă

Vaccinarea bebeluşilor din Prahova se face în continuare în hopuri. Adică atunci când are bani Ministerul Sănătăţii să cumpere dozele imunizatoare.

Prahova a primit în această vară 28.000 de doze de vaccin împotriva tuberculozei, 6.300 de doze de vaccin contra oreionului, rubeolei şi rujeolei şi 3.500 de doze de vaccine împotriva hepatitei B. Cât despre vaccinul pentavalent, cel folosit împotriva a cinci boli periculoase ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita şi  infecţia cu haemophilus influenzae tip B, acesta a venit la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova doar pentru o parte dintre copii. „Luna aceasta nu am putut asigura integral necesarul de vaccin pentavalent, întrucât a venit la Direcţia de Sănătate Publică Prahova doar aproximativ 65% din necesarul judeţului. Noi am distribuit proporţional la medicii de familie din judeţ cam 65% din necesarul fiecăruia pentru imunizarea copiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Decebal Dan.

Ordinea de criză a lucrurilor
Asta înseamnă că cel puţin 2.000 de copii din 9.000 din judeţ pot face oricând una dintre aceste boli grave. Aşa că, acum, medicii trebuie să ţină seama de priorităţi. „Odată cu vaccinul, medicii de familie au primit şi o adresă de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova, în care li se aduce la cunoştinţă că prioritate la vaccinare au copiii care nu au nicio doză de vaccin în antecedente sau cei care au o singură doză”, a explicat Deceban Dan.
Din păcate, în acest fel, prevenţia nu este sigură. Abia după cele trei doze primite se poate spune că nou-născutul este imunizat 100%. R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co