Actualitate

Liber la subvenţii

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Prahova a dat startul campaniei de depunere a cererilor de plată pentru anul 2012, cu ajutorul cărora micii şi marii fermieri vor primi subvenţii pentru terenurile lucrate.

Campania se derulează în perioada 1 martie – 15 mai, iar fermierii au obligaţia de a se prezenta atunci când au fost programaţi de către angajaţii Agenţiei.
Dacă nu se respectă programările, aceştia mai pot veni pentru depunerea cererilor până cel târziu 11 iunie, însă pentru fiecare zi de întârziere vor plăti  1%. “După perioada de depunere a cererilor, urmează controlul pe teren sau prin teledetecţie, pentru a se vedea dacă declaraţiile făcute de fermieri sunt cele reale, dacă concordă cu ceea ce se găseşte pe teren. Dacă datele nu corespund, în funcţie de gravitatea neregulilor, se vor aplica sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt APIA Prahova, Anca Oprea.

Nu toţi fermierii sunt corecţi
Din 2008, de când se acordă aceste ajutoare, au existat şi cazuri de beneficiari care au profitat de pe urma lor, declarând în acte că deţin o suprafaţă cu mult mai mare decât cea reală.

De-alungul timpului, au fost depistaţi 125 de fermieri care au fost nevoiţi să dea banii înapoi din cauza neregulilior depistate.
Dacă procentul suprafeţei în neregulă depăşeşte 50%, este exclus de la plată în anul respectiv, dar i se aplică şi aşa-numitele sancţiuni multianuale. Acestea sunt raportate exact la suprafaţa care a fost găsită neconformă.
În loc să primească subvenţie, primeşte sancţiune pentru suprafaţa respectivă, conform regulilor. Dacă procentul este sub 20%, subvenţia este diminuată proporţional cu procentul găsit în neregulă.
Anul trecut au depus cereri 15.907 de fermieri, pentru o suprafaţă totală de 144.308 de hectare.
Pentru fiecare hectar, fermierii au primit 127 de euro. Ceva mai avantajos au ieşit cei care deţin teren în zone de munte, considerate zone dezavantajate.
Aceştia au primit pe lângă cei 127 de euro, alţi 107 euro la hectar. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co