Actualitate

Liber la export de carne de porc

Veşti bune pentru fermieri! Carnea de porc produsă în Prahova va putea ajunge, începând din această lună, şi pe mesele europenilor.

Asta pentru că ţara noastră a intrat, în sfârşit, în rândul statelor europene exportatoare de carne de porc. Decizia europeană a venit la începutul acestei luni.
„Urmare a Deciziei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor, din 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Ridicarea interdicţiei privind comercializarea acestor produse s-a realizat ca urmare a implementării cu profesionalism a programului de prevenire şi combatere a Pestei Porcine Clasice. Implementarea programului a constituit prioritatea serviciilor veterinare de la nivel naţional şi local, faţă de interesele majore ale României, respectiv faţă de crescătorii de animale, indiferent de sistemul de creştere”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova, George Stratulat.

Victoria specialiştilor…
Până în decembrie 2009, s-au vaccinat, în campanii organizate, toate efectivele de porcine şi mistreţi din zona silvică. Ulterior, supravegherea pestei porcine, atât în exploataţiile comerciale, cât şi în cele nonprofesionale, s-a realizat atât pasiv, prin supravegherea stării de sănătate, cât şi activ, prin prelevarea de probe. „Este un succes al serviciilor veterinare ţinând cont că, de când a aderat la UE, adică din 2007, România nu a putut face comerţ cu carne şi produse din carne de porc ”, a mai adăugat George Stratulat.
Practic, decizia Uniunii Europene a venit ca răspuns la campania de eradicare a pestei porcine clasice, desfăşurată la nivel naţional.
De acum, cele cinci abatoare din judeţul Prahova, care corespund structural derulării schimburilor europene, pot să-şi mărească piaţa de desfacere prin comercializarea cărnii de porc din spaţiul intracomunitar. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co