Veşti bune pentru fermieri! Carnea de porc produsă în Prahova va putea ajunge, începând din această lună, şi pe mesele europenilor.
Asta pentru că ţara noastră a intrat, în sfârşit, în rândul statelor europene exportatoare de carne de porc. Decizia europeană a venit la începutul acestei luni.
„Urmare a Deciziei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor, din 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Ridicarea interdicţiei privind comercializarea acestor produse s-a realizat ca urmare a implementării cu profesionalism a programului de prevenire şi combatere a Pestei Porcine Clasice. Implementarea programului a constituit prioritatea serviciilor veterinare de la nivel naţional şi local, faţă de interesele majore ale României, respectiv faţă de crescătorii de animale, indiferent de sistemul de creştere”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova, George Stratulat.
Victoria specialiştilor…
Până în decembrie 2009, s-au vaccinat, în campanii organizate, toate efectivele de porcine şi mistreţi din zona silvică. Ulterior, supravegherea pestei porcine, atât în exploataţiile comerciale, cât şi în cele nonprofesionale, s-a realizat atât pasiv, prin supravegherea stării de sănătate, cât şi activ, prin prelevarea de probe. „Este un succes al serviciilor veterinare ţinând cont că, de când a aderat la UE, adică din 2007, România nu a putut face comerţ cu carne şi produse din carne de porc ”, a mai adăugat George Stratulat.
Practic, decizia Uniunii Europene a venit ca răspuns la campania de eradicare a pestei porcine clasice, desfăşurată la nivel naţional.
De acum, cele cinci abatoare din judeţul Prahova, care corespund structural derulării schimburilor europene, pot să-şi mărească piaţa de desfacere prin comercializarea cărnii de porc din spaţiul intracomunitar. Mariana BADEA