Actualitate

Medicii, la cheremul legilor proaste

S-au săturat de bătaia de joc cu care sunt trataţi şi au decis să părăsească sistemul şi ţara. Este vorba despre medicii prahoveni a căror meserie este desconsiderată de guvernanţi prin mai multe legi.

Astfel, în noul contract cadru, cabinetele medicale individuale, dar şi spitalele sau clinicile, sunt nevoite să se acrediteze contra unor sume de bani şi să atingă strandarde ISO. Numai că, este vorba despre costuri uriaşe, care nu pot fi plătite de medici fără ca aceştia să ajungă repede la faliment. “Atingerea standardelor ISO pentru un spital costă 35.000 euro, pentru o secție de spital costă 9.000 de euro, iar pentru cabinetul medicului de familie, 5.000 euro. În plus, taxarea acestei acreditări făcută din doi în doi ani este discriminatorie, în funcție de mediul rural sau urban. La țară este 1.000 de lei, iar la oraș este 2.500 de lei, fără să se ţină seama că medici suntem toţi, iar în mediul rural sunt nişte sporuri pentru zonă care saltă puţin veniturile. Şi cum nu există finanţare pentru atingerea standardelor, taxele devin inutile. Se doresc multe, dar soluţii de rezolvare nu există”, a declarat președintele Societăţii de Medicină de Familie Prahova, Mihaela Petrovici.

Nu e singura problemă
Bătaia de joc continuă cu statul la cozi pentru depunerea declaraţiilor de asigurări de sănătate, pensii şi şomaj. Asta pentru că legislaţia s-a schimbat în ultimul timp, iar pentru medici presupune încă un drum la toate instituţiile. “În acest moment, cu noua ordonanţă, medicii care au depus declaraţiile până acum trebuie să facă o retragere a acestor declaraţii, pentru că altfel ei rămân în acte ca şi plătitori ai acelor taxe”, a spus şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Prahova, Roberto Matei. Aşa că nu e de mirare că de la începutul acestui an şi până acum, 30 de medici au solicitat certificat profesional cu ajutorul căruia se vor angaja în străinătate.
În prezent, situația ocupării posturilor din sistemul sanitar prahovean este, deja, foarte grea, de la fiecare dintre cele 60 de specialităţi lipsind câte aproximativ 20 de medici. Doar pentru medicina de familie există un deficit de 60 de doctori.  Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co