Actualitate

Lecţii între prieteni vechi

De la sfârşitul lunii martie, Câmpina găzduieşte 50 de tineri nigerieni care se vor pregăti pentru meserii în domeniul forajului şi exploatarea sondelor, pe o durată de şapte luni.

Pregătirea lor este asigurată de către Societatea Inginerilor de Petrol şi Gaze – Centrul de Pregătire şi Instruire „Grigore Ioachim” (SIPGCPI), condusă de ing. Ioan Filipaş, preşedintele fondator şi director general CPI.
Reprezentantul specialiştilor nigerieni, dr. în Ştiinţe Economice, Mandy Okechukwu, iniţiatorul acestui proiect de şcolarizare, împreună cu reprezentantul preşedinţiei nigeriene, Remy John, alături de Agbu Kefas, au venit în Câmpina încă din vara anului trecut pentru a studia oraşul şi a identifica o locaţie adecvată cazării şi susţinerii cursurilor pentru elevi. Mulţumiţi de ceea ce au găsit, au demarat toate diligenţele, care au dus la concretizarea acţiunilor într-un contract de colaborare şi la începerea acestei activităţi de pregătire de specialitate. Colaborarea în sine este continuarea unei tradiţii a relaţiilor dintre România şi Republica Federativă Nigeria. „Încă din 1970, Nigeria a avut un asemenea proiect, sponsorizat de către Guvernul Federal, trimiţând la pregătire tineri, în toate ţările lumii.  Acest proiect a fost reluat, iar, la data actuală, au fost trimişi tineri la studii în SUA, Canada, Anglia, Franţa, Spania, Polonia, Rusia, Africa de Sud, inclusiv România. De peste un an, s-a reluat colaborarea cu România, mai ales pentru tinerii din Delta Nigerului, unde se află zăcăminte bogate de petrol. S-a păstrat această relaţie cu România datorită unei colaborări tradiţionale între cele două state. În percepţia poporului Nigerian, românii sunt oameni ospitalieri, existând deja o relaţie de prietenie. De aceea, consilierul prezidenţial pentru Delta Nigerului, Hon. Kingskey Kuku a ţinut în mod special să vină aici cu cei 50 de cursanţi”, a declarat dr. Mandy  Okechukwu, bun cunoscător al limbii noastre, căsătorit cu o româncă şi stabilit la Timişoara, încă din 1980.

Planuri de viitor
Dr. Mandy Okechukwu şi Ioan Filipaş, preşedintele SIPGCPI „Grigore Ioachim” din Câmpina, au speranţa să se formeze o continuitate pentru cursanţi, privind pregătirea de specialitate prin procedee video-intensive şi pentru alte categorii profesionale. „Colaborarea se vrea pe termen lung, în vederea unor studii post-universitare de specialitate, sub formă de cursuri dedicate”, a precizat Ioan Filipaş. Tinerii nigerieni sunt încântaţi de ceea ce le oferă oraşul Câmpina, mai puţin vremea rece cu care nu sunt obişnuiţi, dar care este compensată de ospitalitatea locuitorilor. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co